Bedrijven

'Investeerder HAL wil een belang kopen in Eneco'

30 oktober 2017 13:02 Aangepast: 31 oktober 2017 10:48
Eneco zet zich in de markt als een energiebedrijf dat veel duurzamer is dan concurrenten. Beeld © Eneco

Investeerder HAL wil een een belang kopen in Eneco, schrijft De Telegraaf. Veel gemeentes, die nu nog aandeelhouder zijn van het energiebedrijf, willen van hun aandelen af. HAL belegt vaak voor de lange termijn en kan zich financieel heel wat veroorloven.

HAL zou 40 procent van de aandelen van Eneco willen kopen. Eneco is nu nog eigendom van 53 gemeenten. Sommige daarvan, zoals de gemeente Rotterdam, willen van hun aandelen af. Rotterdam heeft bijna 32 procent en het is daarmee de grootste aandeelhouder.

Maar de tweede aandeelhouder, de gemeente Den Haag met bijna 17 procent, wil juist niet verkopen. Dordrecht is de derde aandeelhouder, met 9 procent. Die gemeente wilde wel van zijn belang af, maar het staat nu onder druk om zijn aandelen te houden.

Blijft Eneco groen?

Eneco afficheert zich als groen energiebedrijf en sommige partijen zijn bang dat Eneco straks veel minder zal inzetten op duurzame energie en dat het een deel van het personeel niet zeker is van zijn baan. 

In aanloop naar de splitsing van energieleverancier Eneco en netwerkbeheerder Stedin zette Eneco-topman Jeroen de Haas in het diepste geheim een werkgroep op om op zoek te gaan naar nieuwe aandeelhouders. Daaruit rolde een lijstje met vijf kandidaten, waarvan HAL de meest in het oog springende is. De andere namen waren naar verluidt buitenlandse investeerders en pensioenbelegger PGGM, maar geen andere energiebedrijven, schrijft De Telegraaf.

2,6 miljard in kas

De waarde van heel Eneco wordt tussen de 2,5 en 2,9 miljard euro ingeschat. Als HAL zou willen, kan het zich dat wel veroorloven. Zo had het eind juni bijna 2,6 miljard aan contanten en nog eens ruim 600 miljoen aan deposito's en effecten.

Verder heeft HAL een sterke balans, waardoor het flink wat geld kan lenen.

Vaak minderheidsbelangen

HAL heeft soms de meerderheid in bedrijven. Zo heef het driekwart in de beursgenoteerde brillenketen Grand Vision en in kantoorinrichter Ahrend en FD Mediagroep (onder meer het Financieele Dagblad en BNR) bijna 100 procent.

Maar HAL heeft ook heel aandelen in bedrijven waarin het de minderheid heeft. Zo heeft het bijna de helft in Vopak (opslag van olie en chemische producten), 35 procent in baggeraar Boskalis, 15 procent in SBM Offshore. Deze zomer werd het belang in CoolBlue verhoogd naar 30 procent.

Lange termijn

In tegenstelling tot private equitybedrijven, die na een aantal jaren weer van hun belang af willen en vaak worden verweten voor het 'snelle geld' te gaan, zit HAL vaak lang in bedrijven. Zo heeft het sinds 1996 aandelen in GrandVision, sinds 1999 in Vopak en al sinds 1989 in Boskalis.

HAL is de investeringsmaatschappij die havenfamilie Van der Vorm oprichtte, nadat ze in 1989 haar cruiserederij Holland Amerika Lijn verkocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van