Ga naar de inhoud
Bedrijven

Na BMW ook inspecties bij Volkswagen en Mercedes in kartelzaak

Beeld © iStock

Inspecteurs van de Europese Commissie hebben ook inspecties gedaan bij Volkswagen en Daimler, het moederbedrijf van Mercedes. Vorige week werd er al een inval gedaan bij BMW.

De inspecties zijn onderdeel van een Europees onderzoek naar kartelvorming bij de Duitse autogiganten. Om welke specifieke verboden afspraken het gaat, is niet officieel bekendgemaakt. Wel lekte in de zomer uit dat het vermoeden bestaat dat er al sinds de jaren ’90 afspraken worden gemaakt over techniek, kosten en toeleveranciers. Die afspraken zouden ook de basis hebben gelegd voor het dieselschandaal. 

Clementie

Daimler en Volkswagen bevestigen aan RTL Z dat er vandaag aangekondigde inspecties zijn gedaan bij de bedrijven. Een woordvoerder van Daimler laat verder weten dat het bedrijf een verzoek voor een clementieregeling heeft gedaan, zonder daarover uit te wijden.

Het eerste bedrijf dat melding maakt van een kartel, voordat de Commissie er lucht van krijgt, kan daarvoor worden beloond en hoeft in veel gevallen geen enkele boete te betalen. 

Bedrijven die actief meewerken aan het onderzoek in een later stadium kunnen ook een korting krijgen op een eventuele boete, afhankelijk van de bruikbaarheid van de informatie en het tijdstip waarop de stukken worden overhandigd.

Op welke van de twee regelingen het bedrijf aanspraak maakt is nog onduidelijk. Daimler gaf niet direct antwoord op die vraag.

Documenten bekeken

Beide autobouwers zeggen volledig mee te werken aan het onderzoek en benadrukken dat het nog onduidelijk is of de Europese Commissie een formele kartel-procedure in werking zet. Ook de Europese Commissie laat weten dat de inspecties niet altijd leiden tot een volledig onderzoek.

Een woordvoerder van Volkswagen laat weten dat er documenten zijn bekeken op het kantoor van Volkswagen in Wolfsburg en op het Audi-kantoor in Inglostadt. Audi is een dochteronderneming van VW.