Fiat Chrysler (FCA) wordt er door de Franse justitie van verdacht opzettelijk de rechtsgang te hinderen in een groot onderzoek naar sjoemeldiesels. Op 15 maart openden de Franse autoriteiten een onderzoek naar het gebruik van sjoemeldiesels bij FCA.
De krant Le Monde en persbureau Reuters hebben een brief ingezien van een onderzoeksrechter waarin staat dat de Italiaans-Amerikaanse autobouwer niet alleen wordt verdacht van het manipuleren van uitstootdata, maar ook van het belemmeren van de rechtsgang. Hoe FCA het onderzoek naar sjoemeldiesels precies tegen heeft gewerkt, is niet bekend.
Het vermoeden is dat FCA, net als Volkswagen, de motoren zo heeft bewerkt dat ze in de laboratoriumtests veel zuiniger lijken dan ze in het echt zijn.
Dikke boete en celstraf
Als ernstige misleiding met dieselmotoren wordt bewezen, kan dat FCA op een boete komen te staan van maximaal 10 procent van de omzet van de laatste drie kwartalen, schrijft de krant. Dat zou uitkomen op zo'n 10,5 miljard euro.
Als ook belemmering van de rechtsgang wordt bewezen, kan de affaire nog veel duurder worden voor de autofabrikant. Daarop staat eenzelfde geldboete, plus maximaal twee jaar gevangenisstraf voor de verantwoordelijke.
Euro 6-motoren
Onder de verdachte motoren zijn niet alleen oudere modellen; de Franse autoriteiten hebben ook de nieuwe Euro-6-motoren onder de loep, de nieuwste en schoonste generatie. Onder andere Fiat 500's, Jeep Cherokee en Fiat Doblo’s liggen onder een vergrootglas.
Ook in de VS wordt er onderzoek gedaan naar sjoemeldiesels van het concern. Voorlopig ontkent het bedrijf nog altijd dat er is gefraudeerd, maar er worden wel gesprekken gevoerd over een mogelijke schikking.
Veel autobouwers verdacht
Sinds het grote sjoemeldieselschandaal rond Volkswagen wordt de ene na de andere fabrikant beschuldigd van het gebruik van sjoemeldiesels. De Franse autoriteiten doen ook onderzoek naar Renault en Peugeot.
Vorige week bleek dat de Europese Commissie een inval heeft gedaan bij BMW in een kartelzaak. Waar BMW precies van verdacht wordt, is niet helemaal duidelijk. Eerder deze zomer lekte wel uit dat alle grote Duitse autobouwers ervan verdacht worden al sinds de jaren '90 verboden afspraken te maken, waarmee zij de basis gelegd zouden hebben voor het dieselschandaal.