Bedrijven

Alibaba steekt 15 miljard in AI, fintech en quantumcomputers

12 oktober 2017 12:01 Aangepast: 12 oktober 2017 12:05
Oprichter en topman van Alibaba Jack Ma heeft grote plannen voor het concern. Beeld © EPA

Alibaba, de Chinese e-commercegigant, wil in de komende drie jaar in totaal meer dan 15 miljard dollar investeren in onderzoekscentra voor kunstmatige intelligentie (AI), fintech en hele snelle quantumcomputers.

Bij elkaar komen er zeven onderzoekscentra. Daarvan komen er twee in China. Ook in de VS komen er twee: één bij Silicon Valley één in de buurt van Seattle. Om de 15 miljard in perspectief te zetten: de afgelopen drie jaar investeerde Alibaba volgens Bloomberg in totaal 6,4 miljard dollar. 

De laboratoria zullen zich richten op zowel fundamentele als disruptieve technologie. Daarbij zoekt Alibaba wereldwijd honderd onderzoekers. Alibaba werkt hard aan nieuwe technologieën. Zo kun je in een KFC in China betalen met gezichtsherkenning.

Het concern legt de lat voor zichzelf hoog. Binnen twee decennia wil Alibaba twee miljard klanten hebben. De Alibaba DAMO Academy (dat staat voor Discovery, Adventure, Momentum en Outlook) moet daaraan bijdragen. 

Koers verdubbelde dit jaar

Alibaba heeft de laatste jaren een snelle ontwikkeling ondergaan. Daarbij is het naast e-commerce ook actief in wereldwijde betalingen (met Alipay), de cloud en logistiek. Daarmee gaat het de concurrentie aan met het Amerikaanse Amazon.

Beleggers weten Alibaba wel te waarderen. De beurskoers verdubbelde dit jaar bijna. Ook Amazon deed het goed, maar de koers van dat aandeel steeg met 'maar' 25 procent.

Net zoveel waard als Amazon

Alibaba is daarmee op de beurs nu ongeveer net zoveel waar als Amazon, zo'n 470 miljard dollar. Dat is bijna de helft van het bnp van Nederland.

De cijfers van Alibaba mogen er dan ook zijn. Zo steeg de omzet in het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar met 56 procent tot 7,4 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op bijna 2,1 miljard dollar.

Hema-supermarkten

Onlangs breidde Alibaba de supermarktketen onder de naam Hema uit. De Nederlandse Hema is niet blij met de naamgeving voor de supers, maar het lijkt er weinig aan te kunnen doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van