Ga naar de inhoud
Bedrijven

Taiwan legt Qualcomm boete op van 652 miljoen

Beeld © Getty Images

Qualcomm moet van de Taiwanese toezichthouder een boete van 774 miljoen dollar (652 miljoen euro) betalen. De chipfabrikant heeft zijn dominante positie misbruikt om de prijzen van chips hoog te houden.

Dat stelt de Taiwanese Fair Trade Commission in een verklaring. Volgens de toezichthouder heeft Qualcomm geweigerd om zijn gewilde modemtechnologie, waarmee smartphones en tablets verbinding maken met het internet, te licenseren aan fabrikanten. Hierdoor misbruikte Qualcomm zijn marktpositie, oordeelt de Taiwanese commissie.

Qualcomm laat in een reactie weten het oneens te zijn met de beslissing en stapt naar de rechter. Volgens de fabrikant heeft de boete niets te maken met de inkomsten of activiteiten van Qualcomm in Taiwan. "Wij zullen de hoogte van de boete en de methode waarop deze is berekend aanvechten."

Meer onderzoeken

Qualcomm is niet alleen in Taiwan verwikkeld in allerlei slepende onderzoeken en rechtszaken om vermeend machtsmisbruik. Zo slepen vier fabrikanten die produceren voor Apple Qualcomm voor de rechter omdat het bedrijf volgens hen te veel geld zou vragen voor patentlicenties.

Ook de Europese Commissie is een onderzoek gestart naar vermeend machtsmisbruik door Qualcomm. Dit onderzoek loopt nog. Diezelfde commissie onderzoekt ook de overname van het Nederlandse NXP door Qualcomm: het samengaan van beide bedrijven kan volgens de commissie leiden tot hogere prijzen en minder innovatie in de sector.

Daarnaast heeft Qualcomm al in China en Korea boetes gekregen van respectievelijk 821 miljoen euro (2015) en 718 miljoen dollar (2017) voor misbruik van zijn dominante marktpositie.