In Nederland hebben we de Hema, maar in China hebben ze er ook een. Alleen is de Chinese Hema een supermarkt. Daar kan de Nederlandse Hema waarschijnlijk weinig tegen doen.
Het bedrijf achter de 'Hema'-supermarkten is niet zomaar een bedrijf, maar de Chinese gigant Alibaba. Met een omzet van 23 miljard dollar is dat concern in toenemende mate ook wereldwijd actief. Alibaba is ook het bedrijf achter Alipay, een online mobiel platform, dat vooral in China heel groot is.
De naam Hema wordt in China natuurlijk in Chinese karakters geschreven. Als je het uitspreekt klinkt het als 'gema', zegt Sjoerd den Daas, correspondent van RTL Z in China.
'Wordt het merk wel gebruikt?'
Het zal heel lastig worden voor Hema om iets tegen Alibaba te ondernemen, zegt Bas Kist, merkendeskundige en partner bij merkenbureau Chiever. Hema heeft het eigen merk wel in China vastgelegd, maar dat was in 2008, zegt hij.
De omschrijving waarvoor Hema het merk in China vastlegde komt volgens hem misschien wel in de buurt bij wat Alibaba's Hema doet. Maar wat veel zwaarder weegt is dat je het merk in China binnen drie jaar na registratie ook daadwerkelijk moet gebruiken.
Hema zelf zegt dat het in de toekomst, als het wil, winkels kan openen in China. Maar het lijkt erop dat Hema in China niet actief is geweest en dan kan iemand anders het merk gebruiken, drie jaar nadat het door de Hema is vastgelegd, legt Kist uit.
Hoe bekend is de Hema?
Als op de merkregistratie wegens niet-gebruik van het merk geen geldig beroep kan worden gedaan, dan speelt de bekendheid van het merk in kwestie een rol, zegt Karin Becks, partner en merken- en modellen gemachtigde bij Arnold + Siedsma.
Is het een algemeen bekend merk in China, dan zal Alibaba niet te goeder trouw handelen. Als voorbeeld haalt Becks Coca-Cola aan. Vrijwel iedereen weet of behoort te weten dat dit aan The Coca Cola Company toebehoort. Het is dus vrijwel onmogelijk dat iemand anders dat merk zal kunnen gebruiken.
"Maar voor ons is Hema heel bekend, in China is dat anders en dan wordt het heel moeilijk", aldus Becks.
Olaf van Haperen, intellectueel eigendomsadvocaat en partner bij Kneppelhout, sluit zich daarbij aan. "Ik zou Hema niet aanbevelen om iets tegen Alibaba te ondernemen", zegt hij.
Thuisfluiter
Om toch nog je gelijk te halen moet je als Hema bewijzen dat Alibaba opzettelijk probeerde aan te haken bij de bekendheid van Hema. Die kans acht Van Haperen heel klein.
Daar komt nog bij dat het in de praktijk lastig zal zijn om een groot concern als Alibaba in zijn thuismarkt aan te pakken, aldus Van Haperen. Hij wil niet insinueren dat de rechters zijn omgekocht, maar 'ook in het voetbal heb je thuisfluiters'.
Daarbij heeft Alibaba diepere zakken dan de Hema, aldus Van Haperen.