Bedrijven

Hoe een obscure tweet over Ahold de koers van Kroger kon stuwen

04 oktober 2017 18:01 Aangepast: 05 oktober 2017 10:02
Beeld © Kroger

Dinsdag werd de Amerikaanse supermarktketen Kroger ruim een half miljard dollar méér waard, nadat een anonieme twitteraar had getwitterd over een mogelijke overname door Ahold-Delhaize. Hoe is het mogelijk dat een obscure tweet zo'n effect heeft?

Kroger is met 2800 supermarkten en honderden andere winkels een van de grootste retailbedrijven van Amerika. Gisteren stond het beursgenoteerde bedrijf in de belangstelling van beleggers en de financiële pers, mede als gevolg van een tweet van twitteraar DW3p4c.

Die twitteraar is volgens eigen opgave een 'handelaar, investeerder, milieubeschermer en liefhebber van goed eten', en heeft een zeer bescheiden aantal van 187 volgers.

Volgens de tweet zouden er geluiden circuleren dat Ahold-Delhaize met adviseurs een overnamebod van 32 dollar op Kroger voorbereidt. Het bericht haalde de Amerikaanse en Nederlandse financiële pers, en de oren en ogen van veel beleggers.

De koers van het aandeel, dat maandag iets onder de 20 euro was gesloten, schoot gisteren omhoog. Op het hoogtepunt van de dag noteerde het aandeel 20,71 dollar, een winst van 3,7 procent. Uiteindelijk sloot Kroger op 20,56 euro, toch nog een winst van een kleine 3 procent.

Opmerkelijk dat een tweet van een obscure afzender over een onwaarschijnlijk hoog bod er (mede) voor kan zorgen dat de beurswaarde van een bedrijf met ruim een half miljard dollar stijgt. Maar bij nadere beschouwing is de koerssprong na de tweet wel verklaarbaar.

Gerucht in vruchtbare aarde

In de eerste plaats kwam het gerucht niet uit de lucht vallen. In juni kocht internetwinkel Amazon het supermarktconcern Whole Foods. Uit angst voor het kapitaalkrachtige en innovatieve Amazon kelderden de koersen van de traditionele supermarktketens als Kroger en Ahold Delhaize, die ook groot in de VS aanwezig is.

Na de overname rees bij beurscommentatoren en analisten de gedachte dat traditionele ketens als Kroger en Ahold als verdediging tegen Amazon hun krachten zouden kunnen bundelen. Daarbij komt dat Kroger en Ahold in de VS weinig overlap hebben. Met andere woorden: het gerucht van de twitteraar viel in vruchtbare aarde, en kon daarom de koers opjagen.

Eerdere koersval

De koerssprong is echter ook op een andere manier verklaarbaar. Een winst van 3 procent op één handelsdag is op zich substantieel. Maar in het licht van de koersontwikkeling van Kroger in de afgelopen vier maanden, is het eigenlijk verwaarloosbaar. Om een idee te geven: tussen eind 2014 en juni 2017 koerste het aandeel Kroger tussen de 30 en de 42 dollar.

Na de overname van Whole Foods door Amazon kelderde de koers, en sindsdien is de waarde van het aandeel verder weggezakt. Tegen die achtergrond is een winst van 59 cent op een koers van 20 dollar niet echt iets om je over op te winden. Goed mogelijk dat beleggers gisteren gewoon zijn ingestapt en de koers 3 procent hoger hebben gezet, omdat het aandeel relatief laag staat.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van