Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nieuw ongevraagd bod op Refresco van 1,6 miljard euro

Ceo Hans Roelofs slaat de gong bij de beursgang in 2015. Beeld © Archieffoto

Het Franse bedrijf PAI Partners heeft opnieuw een bod gedaan op Refresco Group, het Rotterdamse bedrijf dat frisdranken van huismerken maar ook Coca-Cola bottelt. Het nieuwe bod is 19,75 euro per aandeel, in april boden de Fransen nog 17,29.

Beleggers zijn blij met het nieuws, kort na opening van de beurs steeg het aandeel 8,5 procent. Het bod is ruim 2 euro hoger dan de slotkoers van gisteren. 

Omgerekend is het bod 1,6 miljard euro in cash, in april hadden de Fransen nog 1,4 miljard over voor Refresco, dat bod werd afgewezen

Voorwaarden bij bod

Het bod van PAI is wel aan voorwaarden gebonden, schrijft Refresco, dat een notering heeft aan de Amsterdamse Midkap. Welke voorwaarden dat zijn, is onduidelijk. Refresco is niet bereikbaar voor commentaar, een woordvoerster van een Engelse pr-firma zegt dat PAI 'geen commentaar' geeft. 

De raad van bestuur en commissarissen gaat het voorstel 'zorgvuldig bestuderen' en zegt daarbij rekening te houden met alle belanghebbenden. 

Overname activiteiten Cott meegenomen

In het nieuwe bod is ook de overname van het bottelactiviteiten van het Amerikaanse bedrijf Cott meegenomen. Daar betaalde Refresco 1,1 miljard euro voor in juli. Die overname werd gefinancierd met de uitgifte van extra aandelen ter waarde van 200 miljoen euro en extra leningen. 

PAI Partners is een investeringsmaatschappij met een beursnotering in Parijs. Het was oorspronkelijk de investeringstak van de Franse bank Paribas. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 7,1 miljard euro aan beheerd vermogen. Het is onder meer eigenaar van Roompot Vakanties, bekend van de vakantieparken. 

Al in 2015 interesse

Het bedrijf zou al in 2015 belangstelling hebben gehad voor Refresco, dat toen evenwel koos voor een beursgang. Die hielp het bedrijf zijn schuld terug te dringen zodat ruimte ontstond op de balans voor een reeks overnames.