Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Tegenslag Tesla: pas 260 Model 3's gebouwd door productieproblemen

03 oktober 2017 08:40 Aangepast: 03 oktober 2017 08:56
Beeld © Tesla

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal pas 260 exemplaren van haar nieuwste type auto, de Model 3, gebouwd. Dat aantal staat mijlenver af van de 20.000 per maand die de fabrikant van elektrische auto's aan het eind van dit jaar dacht te maken.

Dat Tesla pas zo weinig Model 3's heeft gebouwd, wijt het bedrijf aan problemen bij de productie. In de fabrieken in Californië en Nevada is volgens het bedrijf wel genoeg capaciteit om veel auto's en batterijen te produceren, maar bij een 'handvol' systemen duurt het langer dan verwacht om ze operationeel te krijgen. 

Het bedrijf benadrukt dat er geen 'fundamentele problemen' zijn bij de productie van de Model 3, noch in de productie, noch in de aanvoerlijnen. "We weten wat we moeten maken en hebben er vertrouwen in dat we dit op korte termijn kunnen oplossen", schrijft het bedrijf in een persverklaring die het gisteren na het sluiten van de Amerikaanse beurzen publiceerde. 

Elektrische auto voor de massa

Het derde kwartaal was het eerste waarin cijfers van Model 3 zijn meegenomen. Dat is de nieuwe auto die door Tesla in juli is geïntroduceerd als de elektrische auto voor de massa, vanwege de lagere prijs dan de andere modellen (35.000 dollar). Eind augustus waren er al 455.000 auto's besteld.  

Vooralsnog steekt de levering nog schril af bij de andere, duurdere modellen. In totaal leverde het bedrijf afgelopen kwartaal 5.336 auto's, ongeveer evenveel als in de voorgaande periode.

Positief over rest van dit jaar

Tesla verwacht dat de productie in de tweede helft van het jaar wél op stoom zal komen. De in juli uitgesproken verwachtingen zouden zelfs overtroffen kunnen worden. Topman Elon Musk zei toen dat er in december naar verwachting 20.000 Tesla's van het type Model 3 van de band zouden rollen.

Of dat lukt, is de vraag. Het bedrijf heeft niet zo'n best track record als het gaat om het halen van de eigen verwachtingen. In de maanden april, mei en juni leverde het bedrijf 'iets meer' dan 22.000 auto's af, er was gerekend op 23.000.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van