Ga naar de inhoud
Bedrijven

Winstwaarschuwing Volkswagen: weer 2,5 miljard naar sjoemeldiesels

Beeld © EPA

Het Volkswagenconcern moet nog eens 2,5 miljard euro opzij zetten vanwege het gerommel met diesels in de VS. Dat gaat ten koste van de winst in het derde kwartaal, waarschuwt VW.

In een kort persbericht van vier regels laat Volkswagen aan beleggers weten dat het meer geld kwijt is voor het terugkopen en updaten van de in de VS verkochte diesels. De maatregelen zijn technisch veel ingewikkelder en kosten ook meer tijd.

Hoe het resultaat in het derde kwartaal precies zal uitvallen, dat weten we pas op 27 oktober. Dan worden de kwartaalcijfers bekend gemaakt. Beleggers reageren vandaag teleurgesteld. De koers van Volkswagen daalt met ruim 1,5 procent, terwijl de DAX-index van de beurs van Frankfurt juist licht stijgt.

Oud-bestuurder opgepakt

Gisteravond werd volgens Duitse media Wolfgang Hatz, een voormalig topbestuurder bij Volkswagen, opgepakt in verband met het onderzoek naar het dieselschandaal rond de Duitse autobouwer. 

Hatz had hoge functies bij VW-dochters Audi en Porsche, maar vertrok vorig jaar met een flinke vertrekregeling. Hij gold volgens Süddeutsche Zeitung als een vertrouweling van ex-ceo Martin Winterkorn, die kort nadat het fraudeschandaal aan het licht kwam ook al met een gouden handdruk afscheid nam.

Meer topmannen in het vizier

Hoewel justitie volgens Duitse media meer kopstukken van met name Audi in het vizier heeft, is niet eerder een bestuurder opgepakt die zo hoog in de boom zat als Hatz. Hij was van 2001 tot en met 2007 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van motoren bij Audi, daarna voor de portefeuille onderzoek en ontwikkeling bij Porsche.

Volkwagen heeft tot dusver steeds gezegd dat de hoogste topbestuurders bij het autoconcern niets afwisten van het bedrog. Hatz' arrestatie maakt het volgens Duitse media een stuk lastiger om dat vol te blijven houden.

De affaire heeft al geleid tot de nodige boetes en schikkingen, waar bij elkaar vele miljarden mee gemoeid zijn. In de Verenigde Staten zijn al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf.

Software

Volkswagen manipuleerde jarenlang de uitstoottests van diesels. Dat gebeurde door het installeren van software in een aantal dieselmodellen. Twee jaar geleden kwam dat uit en het concern betaalde al miljarden euro's aan boetes en schadevergoedingen in de Verenigde Staten.

In de VS zijn bijna een half miljoen diesels betrokken bij het dieselschandaal. In Nederland gaat Volkswagen autobezitters actief aanmoedigen om hun oude dieselauto's van het merk in te ruilen. Nog dit jaar komt er een speciaal programma.

Volkswagen volgt daarmee Duitsland. Daar werd eerder aangekondigd dat er Volkswagenbezitters tot 10.000 euro krijgen als zijn hun oude diesel inruilen voor een nieuwe van het merk. Als je dan ook nog kiest voor een (semi-)elektrische auto, krijg je een extra bonus van maximaal 2.380 euro.