Ga naar de inhoud
Bedrijven

Volkswagen lost conflict met leverancier op, productie weer door

Beeld © Getty Images

De zes fabrieken van Volkswagen die gisteren stil kwamen te liggen, kunnen weer opgestart worden. Er is een deal gesloten met de Bosnische leverancier waar afgelopen week een conflict mee ontstond.

Dat bevestigt Volkswagen aan RTL Z na berichten in Duitse media. 

Door het conflict kwam de productie van de Volkswagen Golf en Passat gisteren stil te liggen. Voor duizenden medewerkers werd werktijdverkorting aangevraagd, de schade voor het automerk werd door analisten geschat op 50 tot 100 miljoen euro per week.

Betalingsconflict

Het Bosnische Prevent Group stopte vorige week met het leveren van materiaal voor stoelen en onderdelen van versnellingsbakken, na een betalingsconflict. Volkswagen zou de kwaliteit van de bekleding van de auto's niet goed genoeg meer vinden en de stekker uit de samenwerking hebben getrokken. De opzegtermijn voor de deal was twee dagen en dat vonden de leveranciers veel te kort.

De rechter stond vrijdag al aan de kant van Volkswagen en zei dat Prevent Group de materialen gewoon moest leveren. Daar was het bedrijf het niet mee eens. Het wilde eerst het hoger beroep afwachten, dat op 31 augustus dient. Nu zijn beide partijen er echter, na een marathongesprek van 19 uur, toch eerder uitgekomen. Wat er precies is besproken, is niet bekend gemaakt, alleen dat de levering 'zo snel mogelijk' wordt hervat.

Aandeel Volkswagen in de plus

Beleggers reageerden enthousiast op de beëindiging van het conflict. Het aandeel Volkswagen stond rond 11.00 uur op de beurs in Frankfurt op een winst van 1,8 procent.