Bedrijven

Zorgen over positie webwinkels: grote namen hebben veel macht

20 mei 2016 12:44 Aangepast: 31 juli 2017 11:00
Beeld © ANP

De markt voor pakketbezorging groeit explosief. Maar een handjevol grote webwinkels heeft wel erg veel macht op de Nederlandse pakketmarkt, constateert waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) na onderzoek. Het vraagt zich af of meer toezicht nodig is.

Vorig jaar werden 208 miljoen pakketjes bezorgd bij consumenten in Nederland, een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor: 11,3 procent. Een nog sterkere groei is te zien in pakketten die de grens overgaan van en naar Nederland. Die markt groeide met 12,7 procent.

Mogelijk oneerlijke concurrentie

Die pakjes worden verstuurd door een klein aantal grote webbedrijven, zoals Wehkamp, Coolblue en Bol.com. Zij hebben een luxepositie, want ze kunnen goedkoper inkopen en meer eisen stellen aan de bezorgers van hun pakketten. Zij kunnen bijvoorbeeld lagere tarieven eisen en eerdere dan hun concurrenten nieuwe dienstverlening aanbieden, zoals bezorging in het weekend of same day delivery

Kleine en middelgrote bedrijven hebben niet dezelfde onderhandelingspositie en krijgen niet dezelfde voordelen als grote partijen. Ze betalen daardoor vaak hogere tarieven en kunnen minder gebruik maken van extra mogelijkheden zoals het later aanleveren van pakketten. Daardoor kunnen ze mogelijk minder goed concurreren met grote partijen; ACM vraagt zich dan ook af of er niet meer toezicht nodig is op de sector. 

Pakketjes leveren minder op

Uit het onderzoek van ACM blijkt ook dat de gemiddelde opbrengst van pakketjes omlaag is gegaan. Per pakketje verdient een bezorgdienst nu 4,23 euro, dat is 30 cent minder dan in 2012 (-6,7 procent). De verdiensten op pakketten uit en naar het buitenland is nog harder gedaald, met 20,3 procent naar 8,15 euro per pakket.

De grootste bezorgers van pakketten in Nederland zijn PostNL en DHL Parcel, zij hebben samen tussen 80 en 90 procent van de markt in handen. Voor internationaal pakketvervoer zijn er vier spelers aan de top: UPS, PostNL, DPD en GLS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van