Bedrijven

'Heineken aast op nieuwe overname in Azië'

07 september 2016 17:57 Aangepast: 30 juli 2017 11:30
Beeld © ANP

's Werelds grootste bierbrouwers hebben hun oog laten vallen op de Vietnamese staatsbierbrouwer Saigon Beer Alcohol Beverage (Sabeco), zegt een topman van het bedrijf. Onder andere Heineken zou interesse in het merk hebben. De overname is aantrekkelijk omdat de consumptie van het goudgele drankje in Azië steeds verder aantrekt.

Heineken neemt het op tegen zes andere bieders, vertelde Sabeco-topman Le Hong Xanh in een interview met Bloomberg. Onder andere SabMiller, Asah (eigenaar Grolsch) en Ab Inbev hebben ook interesse.

Brouwers hebben veel interesse in Vietnam, omdat de economie er hard groeit en de bierconsumptie de laatste jaren flink is gestegen. Ab Inbev verwacht dat de Aziatische markt tot en met 2025 het hardst van alle andere wereldwijde regio's zal groeien en uiteindelijk 53 procent van de totale markt zal innemen. In 2014 dronken Aziaten nog een derde op van alle biertjes die wereldwijd gemaakt werden. Vietnam is het zevende grootste land in deze regio.

Heineken focust al langer op Aziatische markt

Heineken is al langer bezig om zijn marktpositie in de regio te verstevigen, zo nam het vier jaar geleden een groot belang in het moederbedrijf van Tiger Beer. Dit biertje is één van de populairste in China. Voor 40 procent van het moederbedrijf Asia Pacific Breweries betaalde Heineken destijds 3,5 miljard euro. Daarnaast heeft het inmiddels ook een flink marktaandeel in India en Cambodja.

De uiteindelijke eigenaar mag diep in de buidel tasten voor wat extra Aziatisch marktaandeel: de Vietnamese overheid wil simpelweg het bedrijf met het hoogste bod accepteren. Naar schatting moet het biermerk 1,8 miljard dollar opbrengen.

Heineken International is tot dusver niet bereikbaar voor commentaar.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore