Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Bedrijven opgelet: rekeningen weer trager betaald

27 oktober 2016 06:30 Aangepast: 27 oktober 2016 06:30
Archieffoto Beeld © ANP

De betaaltermijn van facturen in het Nederlandse bedrijfsleven is het afgelopen kwartaal licht toegenomen. De afgelopen twee jaar betaalden bedrijven hun rekeningen juist steeds sneller.

Dat blijkt uit onderzoek van handelsinformatiebedrijf Graydon. In het derde kwartaal lag de gemiddelde betalingstermijn op 40,89 dagen, een minimale stijging van 0,12 dagen vergeleken met het kwartaal daarvoor.

Tot de allertraagste betalers behoren leasemaatschappijen (44,06 dagen), transport- en logistiekbedrijven (43,82 dagen) en energiebedrijven (42,94 dagen). Met name kleinere bedrijven komen vaak in financiële problemen wanneer facturen te laat betaald worden.

Trendbreuk

Het gaat de afgelopen jaren desondanks steeds beter met betalen. Nadat de termijn medio 2014 nog steeg naar 45,01 dagen, daalde deze de afgelopen twee jaar gestaag naar 40,77 in het tweede kwartaal van 2016. De onderzoekers van Graydon spreken dit kwartaal van een trendbreuk. Zij vermoeden dat de bodem van alsmaar beter betaalgedrag in zicht komt.

Hoewel de gemiddelde betaaltermijn steeg, betalen bedrijven uit sommige sectoren wel sneller. Zo wordt er in de horeca sneller betaald (39,07 dagen) dan in het vorige kwartaal, doet de Vastgoedsector (38,49 dagen) het goed en worden facturen in de dienstverlenende sector, met onder andere belangenorganisaties, wellness en reparatiebedrijven, met 38,03 dagen bijna drie dagen sneller betaald dan het landelijke gemiddelde.

Zeeuwen betalen het snelst

Bedrijven in Zeeland betalen op dit moment het snelst, met gemiddeld 38,59 dagen. Dat is een stuk beter dan bijvoorbeeld in Zuid-Holland (41,97 dagen) of Flevoland, waar met 42,51 dagen het minst snel betaald wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore