Ga naar de inhoud
Bedrijven

Recordboete Google zorgt voor fikse winstdaling Alphabet

Een stand van het techbedrijf op een beurs in Berlijn. Beeld © EPA

De recordboete vanwege machtsmisbruik voor Google zorgt voor een forse winstdaling bij moederbedrijf Alphabet. In het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf een winst van 3 miljard euro, vorig jaar was dat nog 4,2 miljard. Zonder de boete zou het bedrijf 5,4 miljard euro winst hebben geboekt.

De omzet liep in het tweede kwartaal wel verder op. Deze steeg op jaarbasis met ruim 20 procent tot 22,3 miljard euro. Wel blijkt uit de cijfers dat de gemiddelde prijs voor een advertentie bij Google flink omlaag is gegaan.

Google kreeg vorig maand een recordboete van zo'n 2,4 miljard euro van de Europese Commissie. Volgens Brussel heeft Google de dominante positie van zijn zoekmachine gebruikt om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie. Google gaat hoogstwaarschijnlijk nog wel in beroep tegen de boete. 

Kosten harder gestegen dan omzet

Of de boete Alphabet's grootste probleem is, is nog maar de vraag. Want de kosten stegen harder dan de omzet groeide. Het bedrijf waarschuwt dat de kosten hoog blijven omdat er meer gezocht wordt op mobiel, schrijft Reuters

Financieel directeur Ruth Porat heeft de indruk dat afgelopen kwartaal een 'sterke groei' is neergezet, terwijl het bedrijf ook weer heeft geïnvesteerd in activiteiten die extra geld in het laatje kunnen brengen.

Pichai in bestuur Alphabet

Aphabet maakte ook bekend dat Sundar Pichai, de baas van Google, voortaan ook deel uitmaakt van de raad van bestuur van het moederconcern. Daarin zitten ook medeoprichters Larry Page en Sergey Brin.

Pichai staat nu ruim twee jaar aan het hoofd van Google en was eerder verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome. Hij werkt al sinds 2004 voor de techreus.