Ga naar de inhoud
Bedrijven

VS keuren overname divisie chipfabrikant NXP door Chinezen goed

Beeld © ANP

Een bedrijfstak van de Nederlandse chipfabrikant NXP mag overgenomen worden door Chinese investeerders. Daarvoor hebben de Amerikaanse autoriteiten toestemming gegeven.

Het bedrijfstak maakt onder andere diodes en transistors en gaat na de verkoop door onder de naam Nexperia. Eerder werd al bekend dat de bedrijven Jianguang Asset Management en Wise Road Capital er samen 2,8 miljard dollar (2,4 miljard euro) voor overhebben. 

De Chinezen zijn hard op zoek naar manieren om een sterke positie op te bouwen in de elektronicamarkt, zegt Jos Versteeg. De beursanalist bij Theodoor Gilissen legt verder uit: "De meeste techniek importeren ze van buiten China, maar ze willen zelf een sterke industrie hebben. Zo'n chipfabrikant is ideaal."

Geen formaliteit

De goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten was niet slechts een formaliteit. Eerder ketste een overname van Philips-tak Lumileds door een Chinese partij af. De Amerikanen wilden niet dat kennis van het bedrijf die ook bij defensie wordt gebruikt, in handen van Chinezen zouden vallen. "Elke zaak is anders: bij de ene gaat het wel door en de ander niet", zegt Versteeg. Hij noemt het 'handelspolitiek'.

Afgelopen jaar was de bedrijfstak van NXP goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar. Het hoofdkantoor komt in Nijmegen. In totaal werken er 11.000 mensen bij het 'nieuwe' bedrijf, waarvan 125 in Nederland. De verkoop moet begin volgend jaar worden afgerond. 

Andere overnamegesprekken

In september kwam ook het gerucht naar buiten dat de Amerikaanse halfgeleidergigant Qualcomm gesprekken zou voeren met het moederbedrijf NXP voor een overname. Met de deal zou 30 miljard dollar gemoeid kunnen zijn. De gesprekken zijn niet bevestigd. Volgens de bronnen zou de deal in twee tot drie maanden rond kunnen komen.

Dit is een artikel van