Ga naar de inhoud
Bedrijven

Winst NXP keldert met 70 procent

Beeld © ANP

De omzet van de Nederlandse chipmaker NXP steeg in het derde kwartaal met meer dan 60 procent door de overname van Freescale. De nettowinst liep sterk terug.

Zonder de overname van Freescale daalde de omzet van NXP met zo'n 3 procent, blijkt uit het bericht over het derde kwartaal.

De nettowinst daalde van 379 miljoen euro tot 108 miljoen euro. Dat kwam vooral door de afschrijving op goodwill die werd betaald voor Freescale. Daarmee was 361 miljoen euro gemoeid, tegen maar 29 miljoen in dezelfde periode van een jaar eerder.

NXP behaalde in de eerste kwartalen van het jaar nog rode cijfers, als gevolg van de kosten voor de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale.

Grootste leverancier in auto-industrie

De totale omzet steeg met 62 procent tot bijna 2,5 miljard dollar. Dat was in lijn met de prognose van het bedrijf zelf. Het concern rekent voor het huidige kwartaal op een omzet in een bandbreedte van 2,4 miljard dollar tot 2,5 miljard dollar.

Het voormalige Philips-onderdeel NXP is door de overname van branchegenoot Freescale vorig jaar uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. Die worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen.

Geen overnamenieuws

NXP laat niks los over een mogelijke overname door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Naar verluidt is die deal aanstaande en zou er al overeenstemming zijn over een aankoopprijs van 110 dollar per aandeel voor NXP.

Meer op rtlz.nl:

Bron: RTL Z
Meer over
Dit is een artikel van