Ga naar de inhoud
Bedrijven

Amerikaans Qualcomm neemt Nederlandse chipreus NXP over voor 43 miljard euro

Het hoofdkwartier van NXP Semiconductors in Eindhoven. Beeld © ANP (Archieffoto)

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm neemt het Nederlandse NXP Semiconductors over, voor 43 miljard euro. De overname hing al een tijdje in de lucht, de aandeelhouders van NXP moeten nog wel instemmen met de deal.

De overname moet ook nog goedgekeurd worden door toezichthouders 'in verschillende jurisdicties', schrijft Qualcomm, die onder meer chips voor in mobiele telefoons maakt. De overname is naar verwachting eind volgend jaar afgerond. De besturen van beide bedrijven zijn unaniem akkoord gegaan met het bod van Qualcomm.

Het bedrijf biedt aandeelhouders van NXP 110 dollar per aandeel in cash. Dat is ruim 11 dollar boven de slotkoers van gisteren. Qualcomm wil de overnamesom financieren met eigen cash en nieuwe leningen. De deal is zo opgezet dat Qualcomm zo min mogelijk belasting betaalt op vermogen dat ze buiten bereik van de Amerikaanse fiscus hebben gestald, of zoals ze zelf schrijven: 'to enable tax efficient use of offshore cash flow'. 

Oude chipdivisie van Philips

NXP, de vroegere chipdivisie van Philips, is marktleider in het maken van chips voor de auto-industrie. Daarnaast leveren ze chips voor beveiligingssystemen en Internet of Things-toepassingen. Chipsets van Qualcomm zitten onder andere in Samsung-smartphones, maar ook in Googles nieuwe Pixel smartphone. 

Met de overname van NXP wil Qualcomm minder afhankelijk worden van smartphones. Doel is de grootste te worden in chips voor de auto-industrie, waar steeds meer chips nodig zullen zijn met de ontwikkeling van onder meer zelfrijdende auto's. 

Winst NXP gekelderd door overname

Het Eindhovense bedrijf maakte in het derde kwartaal van dit jaar 108 miljoen euro winst, een daling van zeventig procent. De omzet steeg wel met zestig procent, wat vooral te danken was aan de overname van het Amerikaanse Freescale. Met die overname kon NXP marktleider worden voor het leveren van chips aan de auto-industrie. 

Bij de overname krijgt Qualcomm onder meer advies van de Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en J.P. Morgan en advocatenkantoor Allen & Overy LLP. NXP huurt onder meer De Brauw Blackstone Westbroek in voor juridisch advies. Barclays en Credit Suisse adviseren NXP op financieel gebied.