Ga naar de inhoud
Bedrijven

NXP ontving minstens 50 miljoen subsidie

NXP-topman Clemmer. Beeld © ANP

Chipfabrikant NXP heeft minstens 50 miljoen euro aan overheidssubsidies opgestreken, blijkt uit onderzoek door RTL Z. Minister Jeroen Dijsselbloem denkt dat geld niet te kunnen terugvorderen, nu de topman van het bedrijf honderden miljoenen in zijn zak dreigt te steken.

NXP-topman Rick Clemmer raakte afgelopen dagen in opspraak, omdat hij dankzij zijn optie- en aandelenpakket 391 miljoen euro kan verdienen aan de overname van NXP door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm.

De hoge beloning leidde tot ophef, mede omdat NXP afgelopen jaren flink profiteerde van allerlei Nederlandse subsidieregelingen. Nadat Clemmers megabeloning bekend werd, eisten D66 en SP een overzicht van de subsidiegelden die NXP ontving. Vrijdag kon het ministerie van Economische Zaken nog niet zeggen hoeveel overheidsgeld het bedrijf opstreek.

Zwaar gesubsidieerd

Uit een lijst met subsidiebedragen die vorig jaar in het kader van een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) door het ministerie van EZ is vrijgegeven, blijkt dat NXP zwaar werd gesubsidieerd. 

Volgens de lijst ontving de chipfabrikant in de periode 2009-2014 niet minder dan 34 subsidies. De bedragen variëren van 150.000 euro tot 5,7 miljoen euro. Deze subsidies leverden NXP in totaal ruim 50 miljoen euro op.

Lijst waarschijnlijk niet volledig

Het ministerie van Economische Zaken kan nog geen commentaar geven op de subsidies.

Ook NXP kan niet inhoudelijk op de subsidies ingaan. "We hebben geen reden om aan te nemen dat de lijst onjuist is maar we kunnen niet op korte termijn alles narekenen. Dit gaat over een periode van meerdere jaren en om dat na te pluizen kost veel tijd", aldus woordvoerder Martijn van der Linden.

Wel geeft NXP aan dat de genoemde subsidies waarschijnlijk niet volledig zijn. "Dit betreft projectsubsidies. Maar wij maken ook gebruik van de zogenoemde Innovatiebox. Dat is een loonkostensubsidie, die fiscaal wordt verrekend." Dat maak het ook lastiger om er een precies bedrag aan te hangen, aldus de woordvoerder.

'Idioot hoog'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën noemde Clemmers' beloning vandaag in het wekelijkse gesprek met RTL Z 'idioot hoog' en 'niet proportioneel'. Maar ook zei hij dat er waarschijnlijk geen juridische grond is om de tientallen miljoenen aan subsidies terug te vorderen. "Je kan niet zeggen: dit bevalt ons niet, dus we gaan subsidies terugeisen."

Wel kondigde Dijsselbloem aan te bestuderen of de zogenoemde wettelijke ‘claw back-regeling’ kan worden aangepast, zodat die ook geldt voor Nederlandse vennootschappen met een notering aan een Amerikaanse beurs, zoals NXP. Onder die regeling kunnen buitensporige beloningen aan bestuurders van Nederlandse beursfondsen worden teruggehaald.