Ga naar de inhoud
Bedrijven

Commissie heeft twijfels bij mega-overname NXP

Het hoofdkwartier van NXP Semiconductors in Eindhoven. Beeld © ANP (Archieffoto)

De Europese Commissie gaat de overname van NXP door het Amerikaanse Qualcomm onderzoeken. De Commissie heeft twijfels bij de deal ter waarde van 43 miljard euro omdat het samengaan van de bedrijven kan leiden tot hogere prijzen, minder keuze en innovatie in de sector.

De Commissie schrijft een 'diepgaand onderzoek' in te stellen naar de mega-overname in oktober van vorig jaar. EU-commissaris Vestager (Mededinging) laat weten: "Wij gebruiken onze elektronische apparaten elke dag - mobiele telefoons of tablets. Omdat computerchips in zo'n beetje alle electronische apparaten gebruikt worden, zijn we daar afhankelijk van." Ze wil met het onderzoek zeker stellen dat consumenten blijven profiteren van veilige en innovatieve producten tegen eerlijke prijzen.

Voor de twee bedrijven is het onderzoek slecht nieuws. Doel was om de overname dit jaar af te ronden, maar dat lijkt nu in gevaar te komen. Om de overname tot een goed eind te brengen is namelijk toestemming van de Commissie nodig. Uiterlijk 17 oktober neemt de Commissie een besluit

Twijfels over macht nieuw bedrijf

De Commissie heeft twijfel bij de overname omdat de twee bedrijven beide belangrijke spelers zijn in de chipsindustrie. De Commissie is bang dat het nieuwe bedrijf andere bedrijven uit de markt kan drukken door hun technische kennis te bundelen. Qualcomm is namelijk goed met chips voor de smartphone-industrie, NXP maakt chips voor de auto-industrie. 

Ook zijn er zorgen bij de Commissie over het samenvoegen van NXP's patenten op het gebied van NFC-technologie (dat onder meer wordt gebruikt bij contactloos betalen) met Qualcomm's patent-portfolio. Vestager gaat onderzoeken wat de gevolgen hiervan zijn op concurrentie in de sector, zoals bijvoorbeeld hogere prijzen voor klanten of het uit de markt prijzen van concurrenten. 

Topman in bonus bij overname

De overname was lichtelijk omstreden omdat de Amerikaanse NXP-topman Rick Clemmer bijna 400 miljoen euro casht. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem noemde dat bedrag destijds 'idioot' hoog

Ook in de Tweede Kamer verontwaardiging over de hoogte van de bonus voor Clemmer, die volgens PvdA-Kamerlid Nijboer 'elke gedachte tart'.