Bedrijven

Philips opnieuw in de problemen in de VS

23 mei 2017 08:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Electronicafabrikant Philips is opnieuw in de problemen gekomen in de Verenigde Staten omdat apparatuur van het bedrijf niet goed zou functioneren. Het beademingsapparaat waar het om gaat, kan plotseling uitvallen met 'serieuze verwondingen of de dood' tot gevolg.

De Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) classificeert de terugroepactie als Klasse I, de zwaarste categorie.

Het gaat om de zogeheten V60-ventilator van Philips-dochter Respironics. Het apparaat kan plotseling uitgaan omdat verbindingen na verloop van tijd door lagefrequentietrillingen los kunnen komen. Respironics herriep de apparaten begin mei al, blijkt uit de melding aan de FDA.

Of Philips gedwongen is door de FDA om de apparaten terug te roepen of dat Respironics dat zelf heeft besloten is onduidelijk. De FDA kan een terugroepactie verzoeken of afdwingen als een bedrijf het niet zelf al gedaan heeft.

Vooral gebruikt in ziekenhuizen

Niet alle V60-ventilatoren hebben last van het probleem. Het gaat om apparaten die van april 2009 tot en met half september 2015 zijn geproduceerd. In de VS gaat het om 20.690 apparaten die vooral in ziekenhuizen en klinieken worden gebruikt.

Philips kocht het Amerikaanse Respironics in 2007. Het Nederlandse zorgtechnologieconcern betaalde eind 2007 3,6 miljard euro voor het Amerikaanse bedrijf. 

Meer problemen in VS

Philips meldde begin dit jaar ook al een productieprobleem met defibrillatoren, waar de FDA onvolkomenheden bij de productie vond tijdens inspecties. Het bedrijf onderhandelt nog met het Amerikaanse ministerie van Justitie, die optreedt namens de FDA. 

In 2011 tikte de FDA Philips al op de vingers vanwege problemen in een fabriek in Cleveland waar medische scanners werden gemaakt. Die fabriek moest toen zelfs tijdelijk dicht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van