Ga naar de inhoud
Bedrijven

Amazon, een webwinkel met 20 eigen vliegtuigen

Beeld © AFP

Amazon.com, de grootste online retailer ter wereld, gaat de distributie steeds meer in eigen hand nemen. Voor dit doel gaat Amazon 20 eigen vrachtvliegtuigen van Boeing leasen.

Amazon.com heeft het afgelopen jaar voor 5 miljard dollar aan kosten gemaakt om pakketjes naar de klanten te vervoeren, meer dan 5 procent van de omzet. Amazon lokt klanten al jaren naar de webshop met gratis bezorging, maar die bezorging begint nu een te grote kostenpost te worden. De 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) aan bezorgkosten van vorig jaar waren de hoogste in de geschiedenis van Amazon en de kosten zullen dit jaar waarschijnlijk verder oplopen.

Aankopen vanaf 49 dollar worden gratis bezorgd, boeken zelfs van 25 dollar, maar dat kost dus heel geld en daar wil Amazon nu wat doen door de hele distributie in handen te nemen. Amazon draait per jaar meer dan 100 miljard dollar omzet en is nog nauwelijks winstgevend. 

De service moet beter
Amazon baalt er volgens de Financial Times ook van dat in 2013 veel kerstpakketjes te laat, pas na kerst, werden bezorgd door vertragingen bij bezorger UPS. Ook daarom zijn de vliegtuigen aangeschaft. Na een proef met 5 vliegtuigen, worden er vanaf dit jaar 20 ingezet. 

Amazon is een hele grote klant van UPS. 4 procent van de omzet van de vervoerder komt bij Amazon vandaan. Het aandeel UPS kreeg vandaag derhalve een flink tik op de beurs, het vervoeren van pakketjes is naar verhouding een zeer lucratieve business.

Eigen bezorging
Amazon heeft ook een speciale bezorgservice, waarmee gegarandeerd binnen 2 uur wordt bezorgd. Daarvoor heeft de webwinkel zelf talloze chauffeurs in dienst om de pakketjes perfect en op tijd bij de mensen thuis of op kantoor te krijgen. De vliegtuigen zullen ook hiervoor worden ingezet. Amazon bezorgt overigens ook al pakketten met drones.

De groei van Amazon wordt nu alleen nog in Amerika opgevangen met de 20 vliegtuigen, maar later kunnen de toestellen ook elders in de wereld worden ingezet.

Amazon heeft overigens flinke speelruimte om te investeren in de logistiek. Het bedrijf is maar liefst 260 miljard dollar waard op de beurs.