Ga naar de inhoud
Bedrijven

Bottelaar Refresco koopt Amerikaanse concurrent voor 1,1 miljard

Beeld © ANP

Sap- en frsidrankbottelaar Refresco neemt de bottelactiviteiten van zijn Amerikaanse branchegenoot Cott over. Het van huis uit Rotterdamse bedrijf legt circa 1,1 miljard euro op tafel voor het onderdeel.

De bottelactiviteiten van Cott waren in 2016 goed voor een omzet van 1,7 miljard dollar. Het onderdeel heeft naar eigen zeggen een klantenbestand van meer dan 500 toonaangevende retailers.

Door de overname voegt Refresco negentien productielocaties in de VS, vier in Canada, één in Mexico en vijf in het Verenigd Koninkrijk toe aan zijn bestaande faciliteiten.

Extra aandelen uitgegeven

Volgens Refresco past de deal in de strategie van het bedrijf. De afgelopen jaren deed Refresco al meerdere overnames. De overname van het Cott-onderdeel levert naar verwachting ook 47 miljoen euro aan voordelen op binnen drie jaar.

Om de overname mede te betalen zal Refresco binnen een jaar met een aandelenuitgifte komen waarmee het 200 miljoen euro wil ophalen. Verder zal de overname met schuld worden bekostigd. 

Nog dit jaar afgerond

De deal wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond. Daarvoor is nog wel goedkeuring nodig van de gebruikelijke toezichthouders. Ook aandeelhouders moeten nog akkoord geven.

Refresco roept zijn aandeelhouders op 5 september bijeen.