Ga naar de inhoud
Bedrijven

Brazilië veegt corruptieschikking SBM Offshore van tafel

Beeld © ANP

De schikking die SBM Offshore met de Braziliaanse autoriteiten had gesloten over de Petrobras-corruptiezaak is afgekeurd door de justitie in Brazilië. In juli was overeengekomen dat SBM de Braziliaanse overheid in termijnen een kleine 163 miljoen dollar zou betalen.

Daarnaast zou het bedrijf afzien van bonussen bij toekomstige contracten met Petrobras. Die bepaling vertegenwoordigde een huidige waarde van 112 miljoen dollar. SBM, een Nederlands bedrijf dat zich richt op de productie van installaties voor de productie en opslag van olie- en gasproducten, heeft het Openbaar Ministerie om opheldering gevraagd over de beslissing.

Op de beurs wordt het aandeel SBM Offshore flink afgestraft.

Steekpenningen

Medewerkers van SBM en een aantal andere bedrijven betaalden jarenlang steekpenningen in Brazilië om opdrachten van staatsoliebedrijf Petrobras binnen te slepen. In het onderzoek naar de corruptie-affaire zijn in Brazilië meer dan 150 mensen opgepakt.

Naast de Braziliaanse schikking sloot SBM in 2014 al een deal ter waarde van 240 miljoen dollar met het Openbaar Ministerie in Nederland. Die boete hield verband met ongeoorloofde schenkingen door medewerkers van het bedrijf aan ambtenaren in Brazilië, en daarnaast ook aan overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinea en Angola.

'Onzekerheid rond SBM nog niet voorbij'

Nu de schikking is afgekeurd blijft er sprake van onzekerheid rond het Nederlandse concern, zeggen RTL Z-beurscommentator Hans de Geus en Maurits Heldring van ABN Amro in RTL Z Voorbeurs.

Zeker ook na de afrekening van SBM met de Nederlandse overheid dachten beleggers af te zijn van de onzekerheid, aldus De Geus. ''Maar niets is minder waar en de onzekerheid lijkt alleen maar meer te kunnen worden."  En daar houden beleggers niet van, voegt Heldring toe.

Versteeg: alles bij SBM valt tegen

De koers staat nog altijd een stuk boven het niveau van een paar maanden geleden, nuanceert Jos Versteeg van Theodoor Gilissen op RTL Z. Beleggers denken misschien dat het nog gaat meevallen, maar volgens hem kun je bij SBM eigenlijk bijna geen rekening houden met meevallers. ''Want alles dat daar gebeurt valt tegen, het is een hele nare geschiedenis."

De schikking was een overeenkomst tussen vijf partijen: naast SBM Offshore en oliemaatschappij Petrobras deden er ook nog drie publieke partijen aan mee. Die moeten het nog voorleggen aan een speciale kamer van het OM, legt Versteeg uit. ''Het lijkt wel een bestuurlijke chaos''.

'Politieke chaos'

Versteeg vindt het afkeuren van de eerdere schikking een 'rare timing'. Wat ook niet helpt is dat oud-president Roussef eerder deze week officieel werd afgezet. Dat had geen link met de corruptiezaak maar Versteeg vindt het wel 'bijzonder' dat de schikking van SBM nu in één keer niet kan doorgaan. ''Je kunt je voorstellen dat het land nu in zo’n politieke chaos verkeert dat er enige onduidelijkheid is.''

Hij denkt dat de zaak met een toelichting alsnog geregeld gaat worden, maar hij geeft aan dat de weg nog lang is. Dit moet nog door de vijfde kamer worden goedgekeurd en daarna moet het nog voor akkoord worden voorgelegd aan een Federal Court of Accounts, dus er gaat nog een papierwinkel overheen voordat dit klaar is. Vooralsnog zegt Versteeg er vanuit te gaan dat het grotendeels geregeld is en dat er sprake is van een klein oponthoud.

Meer op rtlz.nl: