Ga naar de inhoud
Bedrijven

Blokker: te koop staand Intertoys onvergelijkbaar met Toys 'R' Us

Beeld © ANP

Intertoys en Maxi Toys, de speelgoedwinkels die Blokker Holding in de etalage heeft gezet, kampen niet met de problemen die de Amerikaanse branchegenoot Toys 'R' Us in een bijna-faillissement hebben gedrukt. Dat zegt een Blokker-woordvoerder tegen RTL Z. Maar helemaal top gaat het ook niet.

Vandaag werd bekend dat Toys 'R' Us uitstel van betaling heeft moeten aanvragen, als gevolg van een zware schuldenlast en felle concurrentie van Walmart en internetwinkels. Met dat laatste worstelt de hele sector. Maar volgens Blokker Holding is de situatie bij Toys 'R' Us onvergelijkbaar met de speelgoedwinkels van de Nederlandse retailgigant.

Intertoys en Maxi Toys

Blokker Holding is eigenaar van Intertoys, met 524 winkels en 4300 werknemers de grootste speelgoedketen van Nederland. Daar horen overigens sinds vorig jaar ook de voormalige winkels van Bart Smit en Toys XL bij, die werden samengevoegd onder één paraplu.

Daarnaast bezit Blokker Holding de Belgische keten Maxi Toys met 172 winkels en ruim 1100 werknemers. Die keten heeft ook vestigingen in Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Italië.

Omzet 658 miljoen, 700 winkels

Samen waren de ruim 700 speelgoedwinkels van Intertoys en Maxi Toys goed voor een omzet van 658 miljoen euro. Blokker Holding rapporteert geen aparte winst- of verliescijfers van de speelgoeddivisie.

Blokker Holding kondigde in mei aan het conglomeraat te ontmantelen, door alle ketens behalve Blokker af te stoten. Ook voor de speelgoeddivisie zoekt het concern dus naar een koper. Vraag is of potentiële kopers niet terugdeinzen voor investeringen in de speelgoedretail, nu een van de grootste ketens ter wereld zo zwaar in de problemen zit.

'Geen vergelijking'

Volgens woordvoerster Sandra Maas is dat niet het geval. "Er is op geen enkele manier een vergelijking te trekken met Toys 'R' Us. Intertoys is een stevig bedrijf met een sterk merk. Onlangs is het bedrijf nog tot Speelgoedketen van het Jaar verkozen. We zijn bezig met de vernieuwing van winkels, en al jarenlang online actief."

Ook kampen Intertoys en Maxi Toys niet met de enorme schuldenlast, waaronder de Amerikaanse branchegenoot als gevolg van een overname door investeerders in 2005 zucht.

Winkelsluitingen

Toch ging het afgelopen jaren niet helemaal lekker met de speelgoedwinkels van Blokker. Sinds 2012 daalde het aantal winkels van 753 naar 703. Het grootste deel van die winkelsluitingen kwam op naam van de keten Bart Smit.

De omzet bleef op peil, maar deels was dat te danken aan de overname van 15 immense winkels van Toys XL in 2016. Dat zijn overigens de voormalige winkels van Toys 'R' Us in Nederland. De Amerikaanse keten kwam in 1993 naar Nederland, maar vertrok in 2009 weer.

In mei twijfelde retailexpert Kitty Koelemeijer aan de overlevingskansen van de verschillende Blokkerketens die in de etalage staan. "Zeker bij speelgoed is de concurrentie van online heel groot", zei zij destijds. In het tweede kwartaal van dit jaar groeiden de online aankopen van speelgoed in Nederland met 63 procent, blijkt uit de meest recente Thuiswinkel Markt Monitor.

Online concurrentie

Intertoys (inclusief Bart Smit) is ook actief met een webwinkel, maar maakt niet bekend hoeveel omzet het daarmee boekt. Volgens vakwebsite RetailTrends verkocht Bol.com in 2014 met 50 miljoen euro méér speelgoed online dan Intertoys en Bart Smit samen online deden.

Vorig jaar boekte Blokker Holding een megaverlies van 180 miljoen euro. Hoeveel daarvan op het conto komt van de speelgoedwinkels, die goed zijn voor ongeveer een derde van de totale omzet, wil het winkelconcern niet kwijt. 

"Winstcijfers splitsen wij niet uit. Maar vorig jaar werden de resultaten vooral gedrukt door onze huishoudwinkels, dus niet door speelgoed", aldus Maas. Volgens Retailtrends maakte Intertoys in 2014 winst, maar draaide Bart Smit verlies.

Geen terughoudendheid kopers

Volgens de woordvoerster leiden de problemen bij Toys 'R' Us, de winkelsluitingen en de online concurrentie echter niet tot terughoudendheid bij eventuele kopers van Intertoys en Maxi Toys. "Er is veel aandacht van kopers voor de speelgoedwinkels."

Bij de aankondiging van de ontmanteling van het concern in mei, zei topman Casper Meijer te verwachten dat de ketens binnen twee jaar verkocht zijn.

 

Dit is een artikel van