Bedrijven

'Nordea blijft azen op ABN Amro'

23 oktober 2016 13:02 Aangepast: 30 juli 2017 00:30
Beeld © ANP

De Scandinavische bank Nordea heeft een fusie met ABN Amro nog niet uit het hoofd gezet. Tegen Finse media meldt Nordea-topman Björn Wahlroos dat een combinatie van de twee banken 'heel goed zou kunnen werken'.

Een toenaderingspoging van de Zweden begin deze maand werd door ABN Amro en de Nederlandse staat afgewezen. Volgens Wahlroos heeft hij tot twee keer toe zijn interesse duidelijk gemaakt. Door samen te gaan zouden de banken onder meer stappen kunnen maken op het gebied van digitalisering.

Hoofdkantoor

Nordea zou daarbij het hoofdkantoor naar Nederland willen verplaatsten. Wahlroos heeft autoriteiten vaker gewaarschuwd voor een verhuizing van het hoofdkantoor uit Stockholm om te ontsnappen aan de strenge Zweedse regelgeving. Daarnaast wil de Zweedse regering financiële transacties meer gaan belasten.

Door de nieuwe maatregel die in 2018 moet ingaan, staan volgens critici 16.000 banen in de financiële sector op de tocht.

Dominante partij

Nordea is veel groter dan ABN AMRO. Bij de bank, met het hoofdkantoor in Stockholm, werken ongeveer 30.000 mensen. Het ligt voor de hand dat Nordea bij een fusie de dominante partij zou worden. Pogingen om de gesprekken te hervatten, worden pas na de verkiezingen in maart gedaan, aldus Wahlroos.

Kort na de eerste berichten over de vermeende interesse van Nordea in ABN AMRO zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat de Nederlandse regering een voorkeur houdt voor de geleidelijke verkoop van aandelen ABN AMRO via de beurs. Maar ook de mogelijkheid van een onderhandse verkoop staat volgens hem open.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore