Bedrijven

KLM verliest kort geding: bonden hoeven niet om tafel

08 november 2016 17:17 Aangepast: 08 november 2016 17:45
Archieffoto. Beeld © ANP

De acties van de vakbonden bij luchtvaartmaatschappij KLM mogen gewoon plaatsvinden, bepaalde de rechter vandaag. KLM wilde via een kort geding afdwingen dat de vakbonden weer aan de onderhandelingstafel zouden plaatsnemen. Dat is niet gelukt.

Het cabinepersoneel van KLM voert al een paar weken actie tegen een bezuinigingsmaatregel. Sinds vorige week vliegt op een deel van de verre vluchten daarom een steward of stewardess minder mee.

KLM wilde om tafel

KLM zegt op dit moment geen betere manier te zien om zijn besparingsdoelstelling te halen. Het bedrijf wil graag met de bonden om tafel om via cao-onderhandelingen tot alternatieve bezuinigingen te komen. Maar dat weigeren de bonden zolang een conflict over de pensioenen niet is opgelost.

Vorige week stapte KLM naar de rechter om de bonden aan de onderhandelingstafel te dwingen. Het bedrijf meent dat de bonden zich er in de vorige cao toe hebben verplicht altijd eerst het gesprek aan te gaan voordat zij actie gaan voeren.

Vervolgstappen

De luchtvaartmaatschappij betreurt de uitspraak van de rechter. Ook omdat de rechter niet inging op de eis om 24 uur van tevoren te weten wie meedoet aan werkonderbrekingen van meer dan 40 minuten. "Deze uitspraak zal nadelig uitpakken voor passagiers'', aldus KLM. Het bedrijf beraadt zich op vervolgstappen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore