Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Top ABN bezorgd om bemoeienis overheid bij opvolging Zalm'

Beeld © ANP

Binnen ABN Amro zijn grote zorgen over de bemoeienis van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bij het vinden van een opvolger voor Gerrit Zalm.

Volgens De Financiële Telegraaf is er zelfs sprake van een 'patstelling die de bank gijzelt'. De raad van commissarissen van de bank zou 'stevig gebotst' zijn met de minister, schrijft de krant. Hij zou ontevreden zijn over de kandidaten die de RvC samen met headhunter Spencer Stuart voorstelde.

Maar ook tussen de RvC en de top van de bank zou onenigheid zijn. Binnen de bank zou de voorkeur uitgaan naar Chris Vogelzang, die nu al lid is van de raad van bestuur. Volgens het Financieele Dagblad zou de raad van commissarissen onder leiding van Olga Zoutendijk iemand van buiten willen, die de boel flink opschudt. Ook de ondernemingsraad heeft een voorkeur voor een externe opvolger

Grote rol Dijsselbloem

Vogelzang, verantwoordelijk voor retail en private banking, werkt al sinds 2000 voor de bank, maar krijgt waarschijnlijk niet de steun van grootaandeelhouder NLFI, de stichting die namens de Staat het aandelenbelang (nog 77 procent) beheert. Over de rol van de dominante aandeelhouder zeggen betrokkenen tegen NRC Handelsblad: "In dit proces gaat niets op de traditionele manier", waarbij de RvC over de aanstelling van bestuurders gaat. 

Die tegenstelling tussen de top van de bank en de RvC zou Dijsselbloem gebruiken om zíjn eigen kandidaten naar voren te schuiven. Hij zou onder meer DSM-topman Feike Sijbesma en VUmc-voorzitter (en partijgenoot) Wouter Bos hebben aangedragen. Sijsbesma heeft al bedankt voor de eer. 

Meer op rtlz.nl: