Bedrijven

Nieuwe topman tempert groeiverwachting Burger King Nederland

03 november 2016 11:04 Aangepast: 29 juli 2017 22:00

Burger King Nederland heeft directeur Fred van Aken, die de hamburgerketen twaalf jaar leidde, vervangen. Nieuwe topman Hans van der Wurff verwacht het bedrijf iets te kunnen laten groeien, maar wil het vooral strakker organiseren. De vestiging op Schiphol moet de grootste ter wereld blijven.

Burger King Nederland is een groep van 25 franchiserestaurants met een roerig verleden. Het bedrijf begon in 1981 met de opening van de eerste Nederlandse Burger King door franchisehouder Hans Wasmoeth. Hij bouwde zijn bedrijf uit tot zo’n 20 vestigingen, waaronder de vestiging op Schiphol, de drukste Burger King ter wereld.

Wasmoeth verkocht zijn bedrijf in 2000 aan de Amerikaanse moedermaatschappij Burger King Corporation uit Miami. In 2010 stootten de Amerikanen de Nederlandse restaurants weer af, omdat ze zo min mogelijk vestigingen in eigen beheer willen. Burger King Nederland kwam in handen van investeerder Citoyen. Begin dit jaar werden de restaurants overgenomen door het Amsterdamse Standard Investments.

Directeur vertrokken

Nu blijkt dat directeur Fred van Aken als gevolg van die overname afgelopen zomer is opgestapt. Van Aken leidde Burger King Nederland vanaf 2004. Hij was zeven jaar directeur Nederland en Centraal & Oost Europa bij Burger King Corporation. Na de overname door Citoyen was hij zes jaar directeur van het zelfstandige Burger King Nederland.

Volgens zijn opvolger Hans van der Wurff is Van Aken vertrokken omdat hij het leuker vindt om te bouwen. "Momenteel is het leiden van het bedrijf meer een beheersmatige exercitie. Hier moet alles iedere dag kloppen. Er is nog heel wat te winnen door het strakker te organiseren."

Zo wordt de vestiging op Schiphol - de drukste Burger King ter wereld - begin volgend jaar verbouwd. "We worden op de hielen gezeten door Orly, maar van een modernisering gaat meestal zoveel aantrekkingskracht uit dat we de grootste ter wereld kunnen blijven."

Aziatisch restaurant

Van der Wurff werkte tot 2010 als financieel directeur bij Computer2000, Praxis en Olympia Flexgroup. Sindsdien is hij actief als interim-bestuurder. Sinds 2013 is hij ook eigenaar van het Aziatische restaurant The Red Sun, met vestigingen in Amsterdam en Blaricum.

De nieuwe directeur nuanceert de groeiverwachtingen, die begin dit jaar in de media kwamen. Bij de overname door Standard Investments stelde Standard-partner Hendrik Jan ten Have dat het totale aantal Burger Kings in Nederland zou moeten kunnen groeien van 56 tot 120.

Van der Wurff verwacht dat Burger King Nederland daarbij een bescheiden rol zal spelen. "De moeder van Burger King wil heel graag sterk uitbreiden. Dat is in Nederland echter moeilijk, mede omdat McDonalds zo’n sterke concurrent is. Veel groeilocaties zijn al weg. Ook procedures werken vertragend." Toch hoopt Van der Wurff de komende vijf jaar 5 tot 6 nieuwe vestigingen te kunnen openen.

Grootste franchisenemer

Momenteel telt Nederland 56 Burger Kings. Met 27 vestigingen, een omzet van 49 miljoen euro en 1400 werknemers is Burger King Nederland veruit de grootste franchisenemer. De vestigingen op de stations zijn in handen van het Italiaanse bedrijf Autogrill. Daarnaast zitten er nog een aantal vestigingen bij AC Restaurants en twee andere franchisenemers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore