Bedrijven

MS Mode vraagt uitstel betaling aan, 400 kledingwinkels blijven open

05 augustus 2016 11:40 Aangepast: 30 juli 2017 18:30
Eén van de winkels van MS mode, voor grote maten. Beeld © MS Mode

MS Mode heeft zojuist uitstel van betaling aangevraagd. De dameskledingwinkel voor grote maten kampt met "tegenvallende resultaten als gevolg van een negatief sentiment in de modebranche". Alle vierhonderd winkels in binnen- en buitenland, en de webshop, blijven vooralsnog open.

In een verklaring schrijft MS Mode dat een zachte winter daarnaast "een negatieve impact heeft gehad op de verkoop van de wintercollectie. Hierdoor heeft MS Mode een deel van de wintercollectie tegen lagere prijzen moeten verkopen."

Het bedrijf, onderdeel van COOLinvestments van ondernemer Ronald Kahn, gaat nu kijken hoe het "weer gezond kan worden". In de periode voorafgaand aan de surseance zijn er diverse gesprekken gevoerd met partijen die geïnteresseerd zijn om (onderdelen van) MS Mode over te nemen, aldus het persbericht.

Groeiende doelgroep

MS Mode heeft 130 winkels in Nederland en nog eens 270 verspreid over België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. In totaal werken er circa 2.300 mensen bij het bedrijf, waarvan 660 in Nederland. Het richt zich op vrouwen met 40 t/m 54. 

De uitstel van betaling heeft vooralsnog geen gevolgen voor de activiteiten van MS Mode buiten Nederland. De directie stelt dat het "overtuigd is van de potentie van MS Mode; een sterk merk met een groeiende doelgroep in Europa." 

Stekker eruit

Quote meldde vanochtend al dat er al enige tijd een uitstelregeling lopen voor een lening van 35 miljoen euro bij de Rabobank. De bank zou geld willen zien of de stekker eruit trekken. Een andere keten van Kahn, Coolcat, zou onder toezicht staan van de afdeling bijzonder beheer van ING wegens aanhoudende verliezen aldus Quote.

Kahn was niet bereikbaar voor commentaar. De ondernemer probeerde eerder dit jaar warenhuisketen V&D over te nemen, maar hij kon het niet eens worden over de financiering met zijn huisbank ING. Voor het doorstartplan zou hij 150 miljoen euro nodig hebben.

V&D

Of deze onderhandeling stuk is gelopen op de vermeende verliezen bij MS Mode en Coolcat, is niet bekend. Ook de banken Rabobank en ING konden niet inhoudelijk reageren.

Na de V&D-onderhandelingen kocht Kahn wel het merkenrecht van het warenhuis, samen met Jaco Scheffers en oud Hema-topman Ronald van Zetten. Tegenover Z Today zei hij daarover: "Vergelijk het met een grachtenpand: de fundering is goed en als je de opbouw weer mooi restaureert, heb je iets prachtigs."

Maatje 44

MS Mode werd in 2012 door COOLinvestments gekocht. Het kende toen al negen slechte jaren en Kahn was vastbesloten voor een ommekeer te zorgen en de klant centraal te stellen.

Tegenover 7ditches.tv zei hij: "Vrouwen met een maatje meer willen of bedekkende kleding, of kleding waarin zij zich mooi voelen. Wij proberen die laatste groep te bedienen, want een maatje 44 kan ook een lekker wijf zijn." MS mode werd met een omzet van 238 miljoen euro Kahns grootste modeketen. 

'Groot drama'

Kitty Koelemijer, hoogleraar Marketing & Retail aan de Nyenrode Business Universiteit, zegt dat Kahn "er niet in geslaagd de MS Mode-doelgroep overtuigend te bedienen. Kahn mikt doorgaans op jong, hip en trendy: America Today, Sapph en Cool Cat.  MS Mode is afwijkende formule binnen Coolinvestments.”

Zij zegt dat de doelgroep en het segment vergelijkbaar is met Miss Etam. "Een lastige doelgroep." De hoogleraar noemt Kahn een "optimistische ondernemer". Dit was een stap te ver voor hem, stelt ze. "Alleen redt hij het niet. Hij heeft direct geld nodig. Dit is een groot drama voor hem." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van