Bedrijven

Faillissement MS Mode aangevraagd, winkels blijven open

11 augustus 2016 09:14 Aangepast: 30 juli 2017 17:00
Beeld © ANP

Het faillissement van de Nederlandse onderdelen van kledingketen MS Mode wordt vandaag aangevraagd door de curatoren. De winkels blijven voorlopig open, alleen de webwinkel is dicht. De curator wijst beschuldigend naar Rabobank.

De keten met 130 winkels in Nederland maakte eerder al bekend last te hebben gehad van tegenvallende verkopen vanwege een zachte winter. Daarnaast moet het bedrijf geld afdragen aan Rabobank, waardoor de schulden van het bedrijf blijven toenemen.

Curator Cees de Jong laat weten dat het faillissement een "technische achtergrond'' heeft. Al eerder liet curator Frits Kemp aan Nu.nl weten dat het bedrijf kosten moet maken om de winkels open te houden, maar dat Rabobank de omzet opeist op basis van een overeenkomst die voor de surseance was gemaakt. Het zou gaan om een uitstelregeling voor een lening van 35 miljoen euro; de bank zou geld willen zien of de stekker eruit trekken.

'Rabobank biedt een schijntje'

Onderdeel van de deal met Rabo is dat het bedrijf momenteel 40.000 van de 240.000 dagomzet afdraagt, beschrijft Nu.nl. Daardoor blijven de schulden van het bedrijf toenemen, een onhoudbare situatie volgens Kemp. "Wij kunnen niet toestaan dat er iets verkocht wordt zonder dat er betaald wordt."

Of de winkels voorlopig open kunnen blijven of moeten sluiten, hangt af van de vraag of er overeenstemming komt over de verdeling en de kosten. "We zijn nog in overleg met de bank, maar of dat gaat lukken is ernstig de vraag'', zegt De Jong. De webwinkel is niet bereikbaar omdat producten niet vervoerd kunnen worden.

In een reactie laat Rabobank weten dat ze "tot het uiterste is gegaan om de toekomst van MS Mode veilig te stellen". De bank vindt het jammer voor alle betrokkenen en stelt dat ze een aanzienlijk verlies incasseert op het faillissement, "dat ten koste gaat van de leden van de coöperatie en overige klanten". De bank zet zich nu in om het bedrijf of delen ervan te redden.

Doorstart

Voor de surseance had een reeks partijen zich gemeld voor een overname; het is niet bekend of zij nog interesse hebben.

Het UWV neemt de uitbetaling van de salarissen van medewerkers over. In totaal werken er circa 2.300 mensen bij het bedrijf, waarvan 660 in Nederland en de rest verspreid over België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Het is onduidelijk wat er met de medewerkers in het buitenland gebeurt.

Roland Kahn

MS Mode werd in 2012 overgenomen door ondernemer Ronald Kahn en maakt onderdeel uit van zijn bedrijf Cool Investments, waar ook winkelketen CoolCat onder valt. MS Mode kende in 2012 al negen slechte jaren. Kahn was vastbesloten voor een ommekeer te zorgen en de klant centraal te stellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van