Ga naar de inhoud
Bedrijven

Faillissement V&D kost Mango 700.000 euro

Beeld © ANP

Het faillissement van V&D heeft de Nederlandse dochter van modewinkel Mango bijna 700.000 euro gekost. Mede daardoor boekte Mango Nederland een fors verlies.

De Nederlandse vestiging van het Spaanse modehuis Mango exploiteerde vanaf 2009 shop-in-shops in de warenhuizen van V&D. Het warenhuisconcern stelde op deze manier ruimte beschikbaar aan verschillende winkelketens, waaronder ook Hunkemöller, Perry Sport, ICI Paris XL en Dixons. De eigenaren van dergelijke shop-in-shops droegen een deel van de behaalde omzet af aan V&D.

Na het faillissement van V&D op oudejaarsdag konden de eigenaren van de shop-in-shops hun artikelen terughalen. Dat ging gepaard met fikse logistieke en administratiekosten. Uit de jaarrekening over 2015 van Mango Nederland blijkt dat het modehuis een voorziening van 667.000 euro heeft moeten nemen als gevolg van het faillissement van V&D.

Miljoenenverlies

Die strop kwam niet gelegen voor Mango Nederland, dat 37 winkels telt. De Nederlandse dochter van het Spaanse familiebedrijf boekte in 2015 een nettoverlies van 2,3 miljoen euro op een omzet van bijna 40 miljoen euro.

Mango werd in 1984 opgericht door de Spaanse ondernemer Isak Andic (1953). Het bedrijf telt inmiddels ruim 2700 winkels in 109 landen, goed voor een omzet van 2,3 miljard euro in 2015. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is Andic met een geschat vermogen van 3,5 miljard dollar de op drie na rijkste Spanjaard.