Bedrijven

Sterfhuisconstructie bij adviesbureau Conquaestor

21 november 2016 10:50 Aangepast: 21 november 2016 11:19
Beeld © iStock

De overblijfselen van adviesbureau Conquaestor hebben uitstel van betaling gekregen. De activiteiten zijn inmiddels via een klassieke sterfhuisconstructie uit het bedrijf gehaald. Volgens bewindvoerder Rinke Dulack volgt binnenkort faillissement van de resterende huls met schulden.

Conquaestor was jarenlang een groot advieskantoor, dat ook actief was in interim-management. Op het hoogtepunt werkten er zo’n 600 mensen. In 2008 stak het bedrijf zich zwaar in de schulden om de uitkoop van bestaande partners te financieren. Toen de interim- en adviesmarkt inzakte, raakte de organisatie echter in de problemen.

Drastisch reorganiseren

Daarom moest Conquaestor afgelopen jaren drastisch reorganiseren. In 2014 zag Rabobank zich genoodzaakt om ruim 7 miljoen aan bankleningen kwijt te schelden. Vorig jaar verkocht het bedrijf de interim-tak, goed voor tweederde van de omzet, aan DPA Professionals.

Door de problemen ketste een voorgenomen fusie met accountantskantoor Grant Thornton af. Maar dankzij de verkoop van de interim-divisie en de kostenbesparingen verwachtte de resterende consultancy-tak in elk geval zelfstandig door te kunnen gaan.

Nieuwe naam

Omdat de 'oude' naam Conquaestor was meeverkocht aan DPA werd de adviestak afgelopen september omgedoopt tot Improven. Volgens managing director Jan Bosman was de nieuwe naam een uiting van de veranderingen en de nieuwe koers.

Maar de financiële problemen bleken de voortgang van het adviesbedrijf in de weg te staan. Volgens bewindvoerder Rinke Dulack probeerde het bedrijf afgelopen jaar een schuldenregeling te treffen. "Dat leek veelbelovend. Er was een investeerder gevonden die nieuw geld in het bedrijf wilde steken. Maar enkele schuldeisers, waaronder overigens niet de bank, lagen dwars."

Sterfhuisconstructie

Daarom werd besloten om de activiteiten "te laten uitzakken" naar een nieuw opgerichte vennootschap, die schoon door kan. De oude werkmaatschappij kreeg een nieuwe -nietszeggende- naam Eczvn, en vroeg deze maand uitstel van betaling aan. Dulack, ook bekend als curator in de faillissementen van Landis en Halfords, werd benoemd tot bewindvoerder.

Dulack bekeek of de transacties rechtsgeldig waren, en ging er uiteindelijk mee akkoord. "Je kunt het een sterfhuis- of ziekenhuisconstructie noemen, maar het is uiteindelijk de beste oplossing." De bewindvoerder benadrukt dat alle werknemers van de adviestak zijn meegegaan naar het nieuwe bedrijf.

Faillissement volgt

Nu de activiteiten in een nieuwe vennootschap zijn doorgestart, volgt voor het ‘oude Conquaestor bv’ (nu dus Eczvn) een faillissement. "Voor die vennootschap is geen perspectief", aldus Dulack. Dat is vooral zuur voor de schuldeisers.

Omdat de aandelen in het nieuwe bedrijf (nu Improven) vanuit de boedel zijn verkocht aan het oude management en een nieuwe investeerder, denkt de bewindvoerder wel dat de schuldeisers nog een deel van hun geld terug kunnen krijgen.

Of de koper een goede prijs voor de doorgestarte activiteiten heeft betaald? "Dat is altijd een gevoelig punt", erkent Dulack. "Maar het alternatief, het terugdraaien van de transacties, was slechter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore