Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Dieselschandaal? Volkswagen verdient nog steeds miljarden

Beeld © ANP

Volkswagen maakt misschien wel een zwaar jaar door, maar het verdient nog steeds miljarden. De afgelopen zes maanden kon het een operationele winst van 7,5 miljard euro in de boeken schrijven. Dat is veel meer dan analisten hadden verwacht.

Volkswagen lijkt veel sneller uit het dal te kruipen dan verwacht. Ter vergelijking: in het eerste half jaar van 2015 - voordat sjoemelgate losbrak - boekte het bedrijf nog een operationele winst van 7 miljard euro. Wel verwachten de Duitsers dat de omzet voor heel 2016 zo'n 5 procent lager uitvalt dan vorig jaar.

Volkswagen blijft populair

Volkswagen kan die winst niet helemaal in zijn zak steken: 2,2 miljard euro gaat direct naar de Verenigde Staten om alle juridische kosten te dekken. Het bedrijf zette eerder al 16,2 miljard euro apart om voor de reparaties te betalen. De Duitsers waarschuwden hun personeel in april daarom nog dat alle problemen nog niet zijn opgelost en er gereorganiseerd moest worden.

Hoewel de verkopen in het eerste kwartaal nog tegenvielen, maakte vooral het tweede kwartaal veel goed. Dat heeft niet alleen te maken met de populariteit van Volkswagen, maar ook met een aantrekkende Europese automarkt. Uit gegevens van de RAI bleek begin deze maand ook al dat het Duitse automerk in Nederland in de eerste helft van het jaar het populairst was. Renault en Opel komen op plaats nummer twee en drie.

Hoe zat het ook alweer?

De autofabrikant raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat het jaren gesjoemeld had met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg waren. 

Meer op rtlz.nl: