Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Symbid dumpt Amerikaanse molensteen, focus weer op Nederland

23 november 2016 13:11 Aangepast: 23 november 2016 13:52
Een still uit een reclamefilmpje van Symbid.

Het Amerikaanse avontuur van crowdfunder Symbid is op een deceptie uitgelopen. Maar het bedrijf is al wel weer optimistisch over de toekomst: volgend jaar wordt er weer winst gemaakt.

Een groep investeerders onder leiding van Maarten Timmerman heeft de schulden ter waarde van 2 miljoen euro van het Amerikaanse beursgenoteerde moederbedrijf Symbid Corp. afgekocht, waarna de Nederlandse activiteiten een doorstart maken in de Symbid Coöperatie UA. In dit zelfstandige bedrijf wordt ook een 'substantieel bedrag' geïnvesteerd, vertelt marketingdirecteur Jeroen Bontje.

Wat er met de beursnotering in de VS gaat gebeuren, kan Bontje nog niet zeggen. De bestuurders Van der Sanden en Zandvliet zijn 'bezig met de afwikkeling van Symbid Corp.', schrijft het bedrijf in een persbericht. Het bedrijf wil er waarschijnlijk zo snel mogelijk van af, de beursnotering was een grote kostenpost die zwaar drukte op de organisatie voor de doorstart. 

'Strenge regelgeving'

Het lijkt bovendien niet waarschijnlijk dat Symbid weer snel zaken gaat doen aan de overkant van de Atlantische Oceaan. "We probeerden in 2013 voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten, maar hebben door de strenge regelgeving niet de stappen kunnen zetten die we wilden", legt Bontje uit.

Het loskoppelen van de Amerikaanse en de Nederlandse activiteiten van Symbid is het sluitstuk van een roerig jaar voor de crowdfunder. Mede vanwege teleurstellende resultaten in de Verenigde Staten werd een reorganisatie uitgevoerd in het afgelopen half jaar. Een andere reden voor de malaise was dat de ontwikkeling van The Funding Netwerk (waarbij ondernemers op zoek naar geld in contact worden gebracht met investeerders) 'achter bleef'.

Ruim helft personeel weg

Bij de reorganisatie verloren 14 van de 24 medewerkers hun baan en werd het salaris van bestuurders teruggeschroefd tot nul. Uit onvrede over het beleid stapte de voltallige niet-uitvoerende raad van bestuur in april op. Het resultaat: ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar worden er volgens het bedrijf ruim 75 procent minder kosten gemaakt.

"We gaan terug naar de kern: crowdfunding in Nederland, want dat draait goed", is Bontje optimistisch. Volgens hem is Symbid Coöperatie volgend jaar al weer winstgevend. "Het was niet de makkelijkste periode, die we nu afsluiten, maar we zijn blij dat we ons nu gaan focussen op waar we goed in zijn met een stabiele ervaren organisatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van