Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Elektrisch rijden: negeer geblaat grote autobazen'

15 september 2017 11:21 Aangepast: 15 september 2017 14:49

Hoe snel gaan we over op elektrische auto's? Dat bepalen we zelf, zegt Hans de Geus. "Als we willen rijden we over 15 jaar allemaal elektrisch".

Er is een grote autoshow in het Duitse Frankfurt en daar gaat het maar om één ding: de elektrische auto. Producenten vallen over elkaar heen om te zeggen hoe snel ze wel niet hun diesels gaan inruilen voor auto's met batterij. Maar gaat dat ook gebeuren, vraagt De Geus zich af.

''Ja, zeggen consultants, die op hun manier over elkaar heen vallen met spectaculaire prognoses", aldus De Geus, maar hij vindt het altijd knap dat ze dat zo stellig beweren.

Regelgeving

"Er spreekt een soort onvermijdelijkheid uit, alsof het om een weersvoorspelling of een natuurwet gaat. Terwijl het om een toekomst is die we met zijn allen op dit moment het maken zijn. Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen: het zal geheel afhangen van regelgeving."

In een artikel in de Financial Times blijkt dat ook met zoveel woorden, ook al brengen ze het in een stuk dat suggereert dat winstmaken nog wel lastig zal worden zonder een enorme schaal en dat autobazen niet blij zijn met een mogelijk verbod op diesel, zegt De Geus.

'Over 15 jaar iedereen elektrisch'

Volgens hem hangt elektrificeren niet af van industrielogica als dure batterijen of aanloopverliezen. De benodigde schaalomslag komt er vanzelf als wij dat met zijn allen willen. Met de juiste subsidies, belastingen, geboden en verboden is het zéker dat we over 15 jaar allemaal elektrisch rijden, denkt De Geus.

Dat brengt ons op de belangrijkste vraag, zegt De Geus: wat willen wij? En wat moet er dan gebeuren? Die vraag reikt volgens hem veel verder dan een subsidietje hier of een laadpaaltje daar.

Integraal systeem

"Dat is de vraag naar wat voor energiesysteem we voor ons zien", aldus De Geus. In zo’n integraal systeem kan de elektrische auto een cruciale rol spelen, met opslag, vraagsturing en uiteraard mobiliteit, zo besluit hij.

Tot die vraag beantwoord is, blijft het voorspellen van aantallen elektrische auto’s pure speculatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van