Bedrijven

Postbedrijf Sandd voert druk op PostNL verder op met overname

15 september 2017 08:18 Aangepast: 15 september 2017 08:26
Sandd-medewerkers in het postverdeelcentrum in Apeldoorn. Beeld © Archieffoto ANP

Postbedrijf Sandd zaagt flink aan de poten van marktleider PostNL. Het bedrijf neemt branchegenoot Van Straaten Post over en is daardoor in staat om vijf dagen in de week zowel voor consumenten als bedrijven post te bezorgen.

Hoeveel Sandd betaalt voor Van Straaten Post is niet bekend gemaakt. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM). Volgens de partijen vult de dienstverlening van Sandd en Van Straaten Post elkaar goed aan en is er nu een sterk alternatief voor marktleider PostNL.

Met de overname denkt Sandd een stap dichter bij het ultieme doel te zijn: het uitvoeren van de zogeheten universele postdienst voor consumenten en zakelijke klanten.

Aanval op PostNL

Die universele postdienst wordt nu gedaan door PostNL, die monopolist is op het gebied van postbezorging voor consumenten. Omdat het versturen van kaartjes en brieven al jaren hard terugloopt, mag PostNL ieder jaar de prijs van een postzegel verhogen. 

Sandd claimt dat het bedrijf de bezorging van consumentenpost veel goedkoper kan doen, waardoor de prijs van een postzegel weer omlaag zou kunnen. Het bedrijf lobbyt sinds eind vorig jaar bij het ministerie van Economische Zaken, maar minister Kamp schuift een beslissing erover waarschijnlijk door naar het nieuwe kabinet. 

Tijdens de formatie zijn veel belangrijke politieke onderwerpen controversieel verklaard, wat betekent dat er geen beslissing over genomen zal worden.

Omzet: 195 miljoen euro

Er werken meer dan 1100 medewerkers bij Van Straaten Post. Sandd verwacht dat het fusiebedrijf dit jaar een omzet zal draaien van 195 miljoen euro, met ruim 20.000 werknemers. De overname moet in het vierde kwartaal afgerond worden.

Oprichter en topman Paul van Straaten van het in 2004 opgerichte Van Straaten Post zal de functie van commercieel directeur gaan uitvoeren binnen het nieuwe fusieconcern. Rob Brakenhoff is inmiddels aangesteld als bestuursvoorzitter van het nieuwe postbezorgbedrijf. Voormalig topman Ronald van de Laar van Sandd is nu president-commissaris.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van