Ga naar de inhoud
Bedrijven

EasyJet deels naar Wenen vanwege brexit

Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij EasyJet bereidt zich voor op het geval Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat zonder dat er goede afspraken zijn over het onderlinge vliegverkeer. Daarom begint de Britse prijsvechter een nieuw bedrijf in Oostenrijk om toch vluchten binnen Europa te blijven uitvoeren.

Hiermee is EasyJet het zoveelste bedrijf dat maatregelen neemt om te ontsnappen aan de negatieve gevolgen van brexit.

Alle vliegtuigen en alle werknemers van EasyJet in de landen die wél in de EU blijven, komen onder dat nieuwe bedrijf te vallen. Binnenkort hoopt EasyJet de Oostenrijkse vliegvergunning te verkrijgen die daarvoor nodig is.

Open Skies

EasyJet neemt de stap omdat luchtvaartmaatschappijen te maken hebben met het zogeheten Open Skies verdrag. Dat bepaalt dat maatschappijen uit de EU op alle bestemmingen binnen de EU mogen vliegen.

Maar vliegmaatschappijen uit Groot-Brittannië lopen het risico dat straks recht kwijt te raken. Of de soep echt zo heet wordt gegeten hangt nog af van de onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië, maar EasyJet neemt alvast het zekere voor het onzekere.

Volgens EasyJet komen er extra banen bij in Wenen, maar heeft de stap geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in Groot-Brittannië. 

Banken leiden de verhuizingsdans

Tot nu toe waren het vooral banken die hun activiteiten uit Londen naar het Europese vasteland verplaatsten. Dat heeft ermee te maken dat ze vanuit een vestiging in één land in de Europese Unie in alle EU-landen zaken kunnen doen. Maar veel banken zitten in Londen en met brexit verandert er straks dus het een en ander.

Zo verhuizen Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley waarschijnlijk deels naar Frankfurt. Daarbij gaat het per bank waarschijnlijk om honderden banen. Amsterdam lijkt juist flitshandelaren aan te trekken, maar dat levert maar een bescheiden aantal nieuwe banen op.

Alles bij elkaar heeft Amsterdam tot nu toe twaalf bedrijven die Groot-Brittannië ontvluchten weten binnen te hengelen. Die bedrijven zijn goed voor 450 nieuwe banen.

Gamesbedrijven, Lloyd's of London

Zodra bekend is wat de brexit precies gaat betekenen, zullen mogelijk meer bedrijven maatregelen nemen. Zo zouden vier van de tien Britse bedrijven in de gamesindustrie overwegen naar een ander land te vertrekken.

Zo kondigde Lloyd's of London, de grootste specialist ter wereld op het gebied van verzekeren, aan om honderd banen naar Brussel te verhuizen. En Microsoft zegt dat het mogelijk de activiteiten buiten Groot-Brittannië zal uitbreiden. 

Ondertussen blijft EasyJet wel aandringen op een goede brexitregeling, waarin ook rekening wordt gehouden met de belangen van luchtvaartmaatschappijen.