Ga naar de inhoud
Bedrijven

NAM boekt half miljard winst op gaswinning

Beeld © ANP

De NAM heeft vorig jaar 526 miljoen euro winst geboekt op de gaswinning in Nederland. Het bedrijf maakte 469 miljoen daarvan over aan de beide aandeelhouders, Shell en ExxonMobil.

Het resultaat is na afdracht aan Nederlandse overheden, waar circa 3 miljard euro naartoe ging. Dat valt op te maken uit de jaarcijfers van het bedrijf. De omzet kwam uit op 3,5 miljard euro. Het is de eerste keer dat de NAM jaarcijfers publiceert, vanwege nieuwe Europese wetgeving. Het is niet duidelijk hoe de winst zich verhoudt tot die in eerdere jaren.

Half miljard opzij gezet voor schade

De NAM zette 495 miljoen euro opzij in een voorziening die vooral betrekking heeft op schadeherstel, versterking van gebouwen en compensatiemaatregelen wegens de aardbevingen in Groningen. Er is geen voorziening voor immateriële schade. Het bedrijf is volgens de rechter wel aansprakelijk voor de psychische schade van bewoners in het gaswinningsgebied. 

Volgens topman Gerald Schotman kan de NAM mogelijk hogere vergoedingen echter ook betalen. "Ons bedrijf is heel gezond en eventuele tegenvallers zijn goed op te vangen'', zegt hij tegen het Financieele Dagblad.

NAM onder vergrootglas

De NAM ligt onder een vergrootglas vanwege de gevolgen van de gaswinning in Groningen. In april oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek moet doen naar de aardbevingsschade

Onder grote publieke druk trok het bedrijf zich eind maart terug uit de afwikkeling van de aardbevingsschade. Het bedrijf was daar altijd zijdelings bij betrokken, tot grote onvrede van Groningers en actiegroepen. Bewoners die schade claimen kunnen daar nu mee naar Nationaal Coördinator Groningen stappen, Hans Alders. 

Lees meer op rtlz.nl: