Bedrijven

EU-Hof: Philips terecht beboet in beeldbuizenkartelzaak

14 september 2017 11:16 Aangepast: 14 september 2017 11:26
Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Beeld © ANP

De Europese Commissie heeft terechte boetes uitgedeeld aan elektronicafabrikanten voor het vormen van een kartel waarin verboden prijsafspraken werden gemaakt over beeldschermen en computerschermen. Het Nederlandse Philips werd voor in totaal 509 miljoen euro beboet, en krijgt dat geld dus definitief niet meer terug.

Philips ging samen met de Zuid-Koreaanse fabrikant LG in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie uit 2012. In 2015 oordeelde een lagere Europese rechtbank al dat de Commissie de boetes van in totaal 1,47 miljard euro wel terecht had uitgedeeld. Het Europese Hof van Justitie, de hoogste Europese rechter, oordeelt vandaag dat die beslissing terecht is.

Daarmee zijn de boetes onherroepelijk. Philips had het boetebedrag overigens al overgemaakt. Dat is gebruikelijk bij boetes van de Europese Commissies. Als een bedrijf in beroep gaat, wordt het geld op een derdenrekening gezet en pas vrijgegeven als de boete definitief is of ongedaan is gemaakt. 

'Zaak gesloten'

"We hebben altijd gezegd dat we het er niet mee eens zijn. Maar nu er uiteindelijk een definitieve beslissing is genomen, is de zaak gesloten", zegt een woordvoerder van Philips tegen RTL Z. Het bedrag is ook allang als verlies afgeschreven, voegt hij toe. 

Toenmalig Eurocommissaris Joaquín Almunia ​legde eind 2012 kartelboetes op aan in totaal zeven elektronicabedrijven over gesjoemel tussen 1996 en 2006 voor kathodestraalbuizen. Die werden destijds gebruikt in beeldschermen en monitors.

509 miljoen euro aan boetes

Philips kreeg zelf een boete van 313 miljoen euro. Samen met LG kreeg het nog een boete van 392 miljoen euro, waar Philips voor de helft voor opdraait. Het medisch technologiebedrijf nam in december al een voorziening van 509 miljoen euro voor de boetes.

Het vonnis van het Hof is een steuntje in de rug voor een claim van de Consumentenbond en ConsumentenClaim. Zij stapten in januari van dit jaar naar de rechter, omdat zij een schadevergoeding eisen van Philips. Met de rechtszaak willen de twee organisaties kijken of het mogelijk is om schade op de elektronicafabrikant te verhalen. 

Er loopt op dit moment nog een ander onderzoek van de Europese Commissie naar het mogelijk overtreden van mededingingsregels. Philips wordt er met andere bedrijven van verdacht dat het online-aanbieders verbood hun eigen prijzen te bepalen voor onder meer huishoudelijke producten, notebooks en hifi-apparatuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van