Bedrijven

'Duurzame palmolie helemaal niet zo duurzaam'

30 november 2016 13:08 Aangepast: 09 januari 2018 11:03
Kinderarbeid op een palmolieplantage in Indonesië, deze foto is genomen in 2015. Beeld © ANP

Duurzame palmolie? Mooie term, maar het blijkt in sommige gevallen een wassen neus, blijkt uit een nieuw rapport Amnesty.

De mensenrechtenorganisatie beschrijft hoe de plantagehouders in Indonesië hun werknemers zo uitbuiten, dat zij zich gedwongen voelen om zelfs hun jonge kinderen te laten meewerken.

Mensenrechten

Indonesië is de belangrijkste palmolieproducent ter wereld. Amnesty ​deed onderzoek op verschillende plantages in het land die eigendom zijn van Wilmar. Dat bedrijf heeft meer dan 43 procent van de wereldwijde palmoliemarkt in handen. Levensmiddelenproducenten die het product opkopen, zetten de stempel 'duurzaam' op hun site of product.

De mensenrechtenorganisatie sprak 20 lokale arbeiders voor het onderzoek, daaruit bleek dat de producent van 'duurzame palmolie' zich helemaal niet aan de regels houdt. Daarom roept het de betrokken multinationals op om consumenten te informeren welke producten palmolie bevatten die afkomstig zijn van de plantages van Wilmar. Daarnaast wil de organisatie dat de mensenrechten in acht worden genomen.

Bekijk hier de samenvatting van dit verhaal:

Kleine kinderen sjouwen hele zware zakken

Kinderen van 8 jaar oud werken zonder beschermende uitrusting in gebieden waar giftige pesticiden worden gebruikt. Ook moeten ze zakken met vruchten sjouwen die zo'n 12 tot 30 kilo wegen.

De kinderen beginnen op de plantage omdat bijvoorbeeld hun vader ziek is en hij daardoor de werkdoelstellingen niet kan halen. Volwassenen verdienen een minimumloon en wie niet hard genoeg werkt, krijgt minder salaris of moet het werk de dag erop inhalen.

Zo staat in het rapport het verhaal van een achtjarige jongen die zijn vader elke dag na schooltijd helpt met het verzamelen van losliggende palmvruchten. Als de nood erg hoog is, zijn sommige kinderen zelfs gedwongen om te stoppen met school. 

Managers keuren kinderarbeid goed

De managers van de plantage zijn hiervan op de hoogte, zeggen de geïnterviewde kinderen. "Het is uitputtend, mijn handen doen pijn en mijn armen zijn moe en verzuurd", beschrijft een 14-jarige zijn dagelijkse beslommeringen.

Elke dag wordt hem door de voorman gevraagd of zijn werk af is. "Ze vragen nooit waarom ik niet op school ben. Ik heb spijt dat ik daarmee gestopt ben. Ik zou graag leraar willen worden", voegt hij toe. Vader K. van een tienjarige zoon die ook op de plantage werkt, zegt dat de managers goedkeurend instemmen met de kinderarbeid.

Toen Amnesty het bewijs voorlegde aan Wilmar, de uiteindelijke eigenaar van de plantages, ontkende deze dat er kinderarbeid plaatsvindt. Ook benadrukt het bedrijf dat klanten dit niet zouden goedkeuren. Volgens het moederbedrijf zouden kinderen op de plantages naar huis gestuurd worden, zodra ze daar gezien worden (pagina 7). Gisteren liet het bedrijf weten in oktober een onderzoek te zijn gestart en zegt samen te willen werken met de mensenrechtenorganisatie.

Multinationals zijn boos

De producten die op deze plantages geproduceerd zijn, worden uiteindelijk verwerkt door grote multinationals als AFAMSA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Nestlé, Procter & Gamble, Unilever, Kellogg's en Reckitt Benckiser. Met uitzondering van de twee laatste bedrijven, bevestigden zij allemaal aan Amnesty dat ze palmolieproducten kopen via Wilmar.

Zij schreven allemaal stellig niet samen te willen werken met bedrijven die mensenrechten schenden, maar ontkenden niet dat er misbruik plaatsvond op de plantages en konden ook geen voorbeeld geven van actie die zij ondernomen hebben om deze schendingen tegen te gaan.  

Palmolieplantages zijn een grote oorzaak voor ontbossing. Naar schatting zou Indonesië alleen al tussen 2000 en 2012 meer dan zes miljoen hectare bos kwijt zijn geraakt om te herplanten met palmbomen. In 50 procent van al onze voedingsmiddelen zit palmolie of een ingrediënt wat daarvan afkomstig is.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van