Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Maker Marlboro-sigaretten spendeert miljard aan strijd tegen roken

13 september 2017 11:35 Aangepast: 13 september 2017 11:35
De iqos. Beeld © Getty

Sigarettenfabrikant Philip Morris geeft bijna één miljard dollar aan een stichting die roken wil tegengaan. Deze Foundation for a Smoke-Free World gaat onderzoek financieren, de impact van rookvrije alternatieven evalueren en de voortgang naar het uitbannen van roken meten.

Daarnaast wil de stichting tabaksboeren voorbereiden op een afnemende vraag naar hun product. De Amerikaanse tabaksgigant begint die stichting, die twaalf jaar lang 80 miljoen dollar krijgt, zelf. De organistie komt onder leiding van Derek Yach, een voormalige functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Overstappen

Philip Morris, dat onder meer Marlboro-sigaretten maakt, wil dat rokers overstappen op apparaatjes die tabak niet verbranden. Het bedrijf bracht zelf al de IQOS op de markt. Dat apparaatje verhit tabak, maar verbrandt die niet. Inmiddels zijn er volgens de onderneming al ruim 3 miljoen gebruikers van de IQOS.

Met de IQOS heeft Philip Morris grote plannen. Het bedrijf heeft bij de Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond FDA een aanvraag ingediend om het apparaatje op de markt te mogen zetten als een product dat de risico's op aan roken gerelateerde ziektes kan verminderen.

De IQOS is overigens niet onomstreden. Artsen en experts hebben gewaarschuwd dat Philip Morris de claim dat het apparaatje minder ongezond dan traditionele sigaretten zou zijn, niet kan waarmaken.

Mogelijke stop sigaretten

Eind vorig jaar zei topman André Calantzopoulos dat de tabaksgigant op termijn mogelijk zelfs helemaal stopt met de verkoop van traditionele sigaretten.

De tabaksreuzen hebben steeds meer concurrentie van bedrijven die vergelijkbare apparaatjes aanbieden. Het zogeheten vapen of dampen wordt als minder slecht voor de gezondheid als roken voorgesteld. Bovendien levert het minder overlast op voor mensen om de roker heen.

Philip Morris reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore