Bedrijven

Delta verkoopt consumententak om problemen het hoofd te bieden

06 december 2016 16:11 Aangepast: 06 december 2016 16:30
De biomassacentrale in Moerdijk, geen onderdeel van de verkoop Beeld © ANP

Energiebedrijf Delta heeft de consumententak voor 488 miljoen euro verkocht aan EQT Infrastructure. Daarmee komt onder andere internetaanbieder Zeelandnet in andere handen. Het bedrijf is gedwongen de belangrijkste bedrijfsonderdelen te koop te zetten door financiële problemen.

Ceo Gerard Uytdewilligen weet het nieuws goed te verkopen in het persbericht: "Dit is een belangrijke stap in de geschiedenis van dit Zeeuwse bedrijf. Een succesvol en veelbelovend onderdeel wordt zelfstandig gemaakt en kijkt vooruit."

De achtergrond is wat minder positief: in april dit jaar zette het bedrijf de afdeling al in de etalage om de financiële problemen het hoofd te bieden. Delta kwam in de ellende door de sterk gedaalde stroomprijzen. Daardoor moest het bedrijf honderden miljoenen euro's afschrijven op zijn gascentrale en andere centrales.

Geen lening verlieslatende retailtak

Daar bovenop besloot ACM dat Delta voor 1 juli volgend jaar ook nog eens zijn winstgevende tak Enduris moet afsplitsen. Dat komt omdat energiebedrijven geen eigen elektriciteitsnetwerk én energiecentale meer mogen bezitten. Doen ze dat niet, dan krijgt het bedrijf een boete van 1,5 miljoen euro per week. 

De combinatie van deze twee ontwikkelingen vormen een probleem voor het bedrijf. Zonder elektriciteitsnetwerk lukt het niet om een lening te krijgen voor de verlieslatende retailtak en daarom moet het bedrijf herstructureren. En dus is het gedwongen om een nieuwe eigenaar voor de consumententak te zoeken. 

De verkochte tak, Delta Retail, krijgt na de overname door EQT de merknamen DELTA en Zeelandnet mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van