Ga naar de inhoud
Bedrijven

Vijftien verzekeraars gaan blockchain gebruiken voor administratie

Beeld © Getty

Verzekeraars, waaronder Achmea en Aegon, gaan samen blockchaintechnologie gebruiken. Ze hebben de techniek al op kleine schaal getest en verwachten in de tweede helft van 2018 hun onderlinge administratie voor herverzekeren via de technologie te gaan regelen. Kunnen de premies omlaag?

Blockchain, de techniek achter bitcoin, kan voor een sneller en goedkoper verloop van transacties zorgen. Financiële instellingen hebben veelal hun eigen database of grootboek. Met de blockchaintechnologie kunnen meerdere organisaties samen één database delen.

Bij herverzekeren, het doorverkopen van verzekeringsrisico's, is er sprake van veel transacties tussen verzekeraars. Dat gaat normaal gepaard met een hoop administratieve rompslomp. Via de blockchain zou het proces sneller en goedkoper kunnen. Tegen het Financieele Dagblad zegt projectleider Sylvain de Crom dat er met de technologie 30 procent bespaard kan worden op administratieve lasten.

Kunnen de premies dan ook omlaag? Dat vindt een woordvoerder van Aegon nog moeilijk te zeggen, maar als er efficiënter gewerkt wordt, dan zal dat linksom of rechtsom wel zichtbaar worden in de premies, denkt hij.

Veel pilots

De verzekeraars, die samenwerken onder de paraplu 'B3i', zijn zeker niet de enige die bezig zijn met de blockchain. Van bankiers tot voedselproducenten: bijna alle sectoren hebben wel werkgroepen of pilots die bezig zijn met de blockchain. Vaak zitten deze projecten in een experimentele fase. Maar de vijftien verzekeraars lijken iets verder.

De eerste tetst met het ontwikkelde protocol, een soort basisinfrastructuur,  zijn al gedaan, bevestigt een woordvoerder van Aegon aan RTL Z. De komende maanden worden grotere tests uitgevoerd en in de tweede helft van 2018 kan het systeem onderdeel worden van de dagelijkse praktijk.

Concurrentiegevoelige informatie

Over de blockchain wordt vaak gezegd dat het een 'transparant register' is. Maar het systeem van de verzekeraars is zo gebouwd, dat alleen de partijen die betrokken zijn bij de betreffende transactie (bijvoorbeeld twee verzekeraars) inzage hebben in de informatie die voor hen relevant is. Er ligt dus straks geen concurrentiegevoelige informatie op straat.