Bedrijven

2016: jaar van ergernis en irritatie voor treinreizigers

17 december 2015 19:05 Aangepast: 04 augustus 2017 02:24
Beeld © Wouter van Lent

2016 wordt voor treinreizigers een jaar van 'ergernis en irritatie', verwachten reizigersorganisaties Rover en Voor beter OV. ProRail gaat op veel plekken aan het spoor werken, blijkt uit een inventarisatie die de spoorbeheerder maakte op verzoek van RTL Nieuws.

Dat het druk kan zijn in de trein of dat de trein soms helemaal niet gaat, dat was dit jaar al te merken. Grote kans dat je volgend jaar meer van dit soort boodschappen gaat horen. Want de reiziger gaat een zwaar jaar tegemoet. RTL Nieuws vroeg aan spoorbeheerder ProRail om de onderhoudsplannen voor 2016 en die blijven voor de reiziger niet zonder gevolgen.

Dit jaar werd al 391 keer gewerkt aan het spoor, waardoor reizigers hinder of grote hinder ondervonden. Volgend jaar gebeurt dat nog vaker: 599 keer krijgen reizigers te maken met langere reistijden, vaker overstappen, drukke treinen en reizen per bus in plaats van met de trein.

Onder meer bij Utrecht, Breda, Tilburg, Deventer en Almelo is het de komende maanden raak. Dat komt nog bovenop het treinentekort waar NS volgend jaar mee te kampen krijgt. De NS haalt oude treinstellen uit dienst, terwijl de nieuwe er nog niet zijn. 

Volgens Prorail is het onderhoud nodig. ProRail maakt een uitsplitsing van de werkzaamheden. Er zijn meer werkzaamheden die als (uitzonderlijk) hinderrijk worden omschreven en minder die weinig hinder opleveren. 

Aantal werkzaamheden 2016 2015
Uitzonderlijk hinderrijk 47 58
Hinderrijk 552 333
Hinderarm 608 1088
Hindervrij 1200 936

In deze regio's vinden de meeste werkzaamheden aan het spoor plaats:

Utrecht Centraal
Utrecht Centraal is hét spoorknooppunt van Nederland. De werkzaamheden rondom station Utrecht Centraal hebben in 2016 derhalve veel invloed op de dienstregeling. Er wordt gewerkt aan het spoor in ongeveer twintig weekenden en gedurende enkele langere aaneengesloten perioden, meestal tijdens vakanties. Dat geldt voor Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, de zomer- en herfstvakantie.

In alle perioden gelden andere aanpassingen in de dienstregeling. Zo kunnen bijvoorbeeld vanaf 30 mei gedurende twaalf weken geen treinen stoppen op station Utrecht Zuilen. In dezelfde periode rijden er tijdelijk minder Sprinters in de spits tussen Veenendaal Centrum - Utrecht - Breukelen.

Regio Amsterdam
Van zondagnacht  31 juli tot woensdagochtend 10 augustus werkt proRail aan het spoor op het traject Schiphol - Duivendrecht. Vanaf de Riekerpolder aansluiting (tussen Schiphol en Amsterdam Zuid) tot het spoorviaduct bij Duivendrecht wordt het bestaande spoor verdubbeld (van 2 naar 4) over een totale lengte van 8 kilometer.

Verder worden van vrijdag 19 augustus tot vrijdag 26 augustus werkzaamheden uitgevoerd op het traject Weesp-Almere-Lelystad. Tenslotte plaatst Prorail in de week van 22 tot 28 augustus op het traject Weesp - Lelystad nieuwe wissels en worden er maatregelen genomen tegen geluidshinder.

Andere regio's
Tijdens de herfstvakantie van 2016 (week 42 en 43) wordt het traject Eindhoven - Venlo gedurende negen dagen volledig buitendienst gesteld. ProRail vergroot dan de spoorcapaciteit waardoor er meer treinen kunnen rijden. Tenslotte wordt van eind april tot eind mei op het traject Coevorden - Mariënberg - Almelo groot onderhoud uitgevoerd en worden stukken spoor en een aantal wissels en overwegen vernieuwd.


Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore