Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Shell-ceo neemt elektrische auto, maar ver kan hij er niet mee rijden

27 juli 2017 17:15 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Ben van Beurden, topman van Shell. Beeld © AFP

Topman Ben van Beurden van olie- en gasconcern Shell zegt dat de volgende auto die hij koopt een elektrische auto zal zijn.

Het komt natuurlijk ook publicitair goed over, maar Van Beurden zegt tegen Bloomberg dat de volgende auto waarin hij zal rondrijden er geen een zal zijn op fossiele brandstoffen, maar eentje die elektrisch rijdt.

Actieradius 33 kilometer

In september krijgt hij een Mercedes-Benz S500e, een plug-in hybride. Niet volledig elektrisch dus. Van Beurden kan er 33 kilometer elektrisch mee rijden, daarna zal hij toch weer zijn aangewezen op fossiele brandstoffen.

De eerste 33 kilometer zal Van Beurden in ieder geval milieubewuster kunnen afleggen dan nu. Volgens Bloomberg heeft hij nu een diesel, maar bij Shell kunnen ze dat nu niet bevestigen.

'Meer elektrische of waterstofauto's'

Van Beurden zegt het een goed idee te vinden om mobiliteit te elektrificeren in onder meer noordwest-Europa, de VS en "zelfs in China". Volgens hem moeten er relatief veel meer elektrische auto's - of wagens op waterstof of gas - rijden als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen.

Shell gaat in Nederland dit jaar elektrische laadstations aanleggen bij de eigen benzinestations. Nu heeft Shell er nog geen, maar dat moeten er eind dit jaar 20 zijn. In vergelijking met de 600 punten waar je Shell kunt tanken is dat nog niet veel.

'Vraag naar fossiel groeit nog'

Van Beurden verwacht dat ondanks de groei van elektrische auto's de komende jaren de vraag naar fossiele brandstoffen toch blijft groeien. Hij denkt dat de vraag begin jaren dertig op zijn top zal zijn. De vraag naar olie zal waarschijnlijk wat eerder pieken.

Analisten verwachten dat Shell over twintig jaar op zijn vroegst voor een derde groen zal zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore