Ga naar de inhoud
Bedrijven

Waarom Shell de wereld niet in één dag kan veranderen (volgens Shell)

Beeld © Getty

Shell richt een aparte divisie op voor duurzame energie en CO2-arme energie. In die nieuwe tak worden alle activiteiten op het vlak van 'New Energies' gebundeld.

Dat vertelde de CEO van Shell, Ben van Beurden, vorige week tijdens een presentatie aan de investeerders. Maar als je nu denkt dat het bedrijf groener wordt, heb je het mis. Een woordvoerder benadrukt dat het niet om nieuwe activiteiten gaat op het vlak van duurzame energie, maar dat alleen de bestaande activiteiten samengevoegd worden.

Op het moment heeft Shell zo'n 1,5 miljard euro in de groene initiatieven gestoken die binnenkort onder 'New Energies' vallen. Per jaar komt daar zo'n 178 miljoen euro bij, belooft het bedrijf.

Eerste stap

178 miljoen is minder dan 1 procent van de de 30 miljard dollar die Shell jaarlijks in olie en gas pompt

Mark van Baal, oprichter van Follow This, een organisatie die mensen wil bewegen aandeelhouder van Shell te worden om het bedrijf groen te maken, denkt dat de groene plannen van het bedrijf het een goede eerste stap zijn. "Maar het is te hopen dat ze de volledige stap zetten. Het moet veel meer geld worden."

Dat Shell terughoudend is, blijkt ook uit de presentatie van Van Beurden. Hij praat daar over het belang van duurzame energie, maar denkt dat veel mensen te voortvarend zijn en de transitie naar duurzame energie te snel op gang willen brengen. "Het gesprek rondom duurzame energie wordt soms te eenvoudig gevoerd. We moeten onszelf realistische doelen stellen, want klimaatverandering is een complex probleem."

Financieel onhaalbaar

Van Beurden geeft vervolgens een aantal cijfers: 80 procent van onze energievoorziening komt van olie, gas en kolen. Hernieuwbare energie levert nog steeds maar 4 procent van de totale energiebehoefte. Tegelijkertijd is het lastig om dat aandeel snel te laten groeien, want maar 18 procent van de totale energiebehoefte komt uit elektriciteit. De rest wordt bijvoorbeeld verbruikt door auto’s en vliegtuigen, en die zijn nog steeds grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen.

En daar zit het probleem volgens Van Beurden. Want die auto’s en vliegtuigen zijn niet ontworpen met een energietransitie in het achterhoofd. De levensduur van die voorwerpen beslaat tientallen jaren. Er is ontzettend veel geld in geïnvesteerd en dus is een plotselinge transitie naar duurzame energie financieel nauwelijks haalbaar. Een rekensom in zijn speech leert ons dat we, om het hele energiesysteem te vervangen door duurzame energie, ongeveer 70 procent van het BNP van de hele wereld kwijt zouden zijn.

Snelle transitie is mogelijk

Onhaalbaar dus, denkt Van Beurden. En daarom is het onverstandig voor Shell om zich nu volledig op duurzame energie te storten: met fossiel valt immers nog winst te behalen. "Maar Shell onderschat hoe snel die transitie kan plaatsvinden", zegt Van Baal.

"Als er een technologie komt die op alle vlakken beter is dan de oude, zoals met duurzame energie nu het geval is, maakt het nauwelijks uit hoe duur het is of hoe de bestaande infrastructuur eruit ziet. Shell denkt nu dat er zo veel geld is geïnvesteerd in fossiele energie dat het niet vervangen kan worden, maar dat is niet waar."

Als voorbeeld geeft Van Baal de analoge camera’s. "Die had iedereen vroeger. Mensen hebben daar echt veel geld aan uitgegeven. En toen kwam de digitale camera en ondertussen ligt de analoge al jaren in de la. Maar die doet het nog steeds. Fossiele energie staat hetzelfde lot te wachten."

Duurzaam is goedkoper

Niet alleen omdat duurzame energie een betere optie is, denkt Van Baal, maar ook omdat het op den duur goedkoper is. De kosten om olie uit de grond te halen stijgen steeds sneller. Van Baal: "Dat is de reden dat het nu slecht gaat met Shell. Tien jaar geleden hadden ze geen problemen gehad met een olieprijs van 40 of 50 dollar, maar nu wel, omdat de kosten gestegen zijn. Olie uit de grond halen wordt steeds duurder."

Als Shell niet snel verandert, dan komen ze in de problemen, denkt Van Baal - zoals ieder bedrijf dat zich niet aanpast aan een veranderende wereld. "Maar zonder een grote crisis toegeven dat je moet veranderen, is heel lastig. Shell verdient nog steeds heel veel geld, dus dan is het moeilijk om het roer plotseling om te gooien."