Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Volkswagen repareerde pas 1 op de 10 sjoemeldiesels

Er is nu een oplossing gevonden voor de EA 189 motoren met een cilinderinhoud van 1,6 en 2,0 liter Beeld © ANP

Van de ruim 176.000 dieselvoertuigen van Volkswagen met sjoemelsoftware in Nederland had begin deze maand 11 procent een update gekregen. Dat terwijl de autofabrikant heeft beloofd om voor eind 2016 alle sjoemeldiesels te repareren.

Volkswagen startte in januari met het terugroepen van Nederlandse auto's met sjoemelsoftware. Uit informatie van toezichthouder RDW blijkt dat op 6 oktober in Nederland bij 19.698 van de 176.457 dieselvoertuigen, oftewel 11,2 procent, de software-update is uitgevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

500 updates per dag

Op dit moment worden dagelijks ongeveer 500 updates uitgevoerd. Bij het huidige tempo is Volkswagen nog tot augustus 2017 (313 dagen) bezig om alle auto's te repareren. De belofte van de autofabrikant was om voor het einde van het jaar alle betrokken auto's te repareren. 

Bezitters van diesels van Volkswagen, Audi, Seat en Škoda konden daarvoor hun chassisnummer invoeren op de website van importeur Pon om te kijken of er in hun auto ook sjoemelsoftware is geïnstalleerd.

'Mensen aarzelen' 

Volgens Dijksma is het nog te vroeg om conclusies te trekken uit de cijfers omdat de software-updates vaak tijdens de reguliere onderhoudsbeurten worden uitgevoerd.

"Moderne dieselauto’s komen hiervoor veelal maar één keer per jaar in de garage. Naar aanleiding van berichtgeving over de mogelijke negatieve gevolgen voor de rijeigenschappen en het brandstofverbruik zullen sommige mensen wellicht nog aarzelen om de update te laten uitvoeren", aldus Dijksma.

Meer afwijkingen

Vandaag werd duidelijk dat meer dieselauto's in Nederland afwijkende emissiewaarden hebben. De helft van de door RDW onderzochte auto's stoten (veel) meer vieze stoffen uit dan ze mogen. Het gaat om diesels van bekende merken waaronder Hyundai, Volvo, Suzuki, Kia en Chevrolet.