Bedrijven

Slecht nieuws voor Apple, EU-Hof steunt Commissie in staatssteunzaak

21 december 2016 11:31 Aangepast: 21 december 2016 11:37
De uitspraak van het Hof is slecht nieuws voor Apple-topman Tim Cook. Beeld © EPA

Niet zo'n goed nieuws voor Apple vandaag uit Luxemburg. Het Europese Hof steunt de Europese Commissie in de strijd tegen illegale staatssteun, en dat kan grote gevolgen hebben voor de belastingnaheffing van 13 miljard euro die Apple en Ierland met alle macht van tafel proberen te krijgen.

De zaak draait om drie bedrijven die als 'buitenlandse firma' toch belastingplichting zijn in Spanje. Vanwege die status kregen de bedrijven een belastingkorting, iets wat volgens de Commissie neerkomt op illegale staatssteun. De lagere Europese rechtbank oordeelde in 2014 dat twee besluiten van de Europese Commissie over illegale staatssteun in Spanje onterecht waren. 

Maar, het Hof veegt het besluit van de rechtbank vanochtend van tafel. Het Hof oordeelt dat de rechtbank 'een rechterlijke dwaling' heeft gemaakt toen het oordeelde dat de bedrijven, de World Duty Free Group, Banco Santander en Santusa Holding, wel een uitzonderingspositie verdienen. De rechtbank moet daarom opnieuw naar de zaak kijken, oordeelt het Hof.

Slecht nieuws voor Apple

Dat is slecht nieuws voor Apple, dat zich met hand en tand verzet tegen de recordnaheffing van eurocommissaris MargretheVestager (Mededinging). Apple moet 13 miljard euro aan Ierland betalen omdat het daar volgens Vestager jarenlang te weinig belasting betaalde.

De bedrijfswinsten uit heel Europa worden namelijk via de Ierse vestiging weggesluisd, zonder dat daar belasting over wordt betaald. De Amerikaanse techreus verweert zich door te claimen dat het Ierse dochterbedrijf op legale wijze opereert en wereldwijd ongeveer 26 procent aan belasting betaalt. De beslissing van Vestager is volgens Apple bedoeld om krantenkoppen te halen.

Belangrijke steun voor Commissie

De uitspraak van het Hof is weliswaar niet een-op-een te vertalen naar de naheffing voor Apple, maar is wel een belangrijke steun in de rug voor de Commissie, legt een woordvoerder van het Hof uit. "Dit is wel een soort bevestiging van het Commissiestandpunt en er is nog niet zoveel jurisprudentie als het gaat om illegale staatssteun via belastingdeals."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore