Bedrijven

Uber krijgt 6,5 ton boete: chauffeurs rijden met gehuurde vergunning

30 november 2016 13:19 Aangepast: 29 juli 2017 15:30
Archieffoto. Beeld © Getty

Uber wordt in Nederland opnieuw beboet voor het overtreden van de taxiwet. De taxi-app moet 650.000 euro betalen omdat het taxichauffeurs rond laat rijden met een gehuurde vergunning, en dat is illegaal.

Dat stelt de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) vandaag, die ook de boete oplegt.

De 650.000 euro maakt deel uit van de eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro. Daarvan is 350.000 euro al door Uber betaald wegens het aanbieden van illegaal taxivervoer met Uberpop, de overige 650.000 wordt nu geïnd.

Pachtconstructie

Uber wordt deze keer beboet om het gebruiken van een zogeheten pachtconstructie. Met zo'n constructie kunnen chauffeurs zonder vergunning toch rijden, omdat ze bij een bedrijf de vergunning huren. Dat is volgens de inspectie illegaal.

De boete stuit Uber tegen de borst. Het bedrijf zegt dat de pachtconstructie algemeen geaccepteerd is omdat het 'al jaren breed wordt toegepast in de Nederlandse taxibranche'. "We zijn dan ook verrast door de aantijgingen van ILT", aldus een woordvoerder van Uber, die niet direct kon zeggen hoeveel chauffeurs via deze constructie voor Uber rijden.

Aanpakken

De ILT laat desgevraagd weten dat het naast Uber ook andere bedrijven en organisaties aan gaat pakken die deze illegale constructie hanteren. Uber wordt als één van de eerste partijen beboet omdat het 'zo'n groot platform' is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van